Alma Karić i Nermin Ploskić gosti Ciklusa kreativnih radionica „Podijelimo znanje 2022/2023“

Alma Karić i Nermin Ploskić gosti Ciklusa kreativnih radionica „Podijelimo znanje 2022/2023“

Nastavak realizacije projekta Ciklus kreativnih radionica „Podijelimo znanje 2022/2023“ će u okviru programa „Alumni Edition“ ugostiti alumnuse Muzičke akademije UNSA, Almu Karić, prof. i mr. Nermina Ploskića, u srijedu 14. 12. 2022. u 12,30 na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Na osnovu bogatog iskustva u praksi i dugogodišnjeg djelovanja u udruženju „Superar“ BiH prezentirati će temu „Superar – Muzička edukacija kao pokretač pozitivnih društvenih promjena“.

Ovogodišnje izdanje Ciklusa kreativnih radionica „Podijelimo znanje 2022/2023“implementira se u okviru izbornog predmeta „Primijenjena istraživanja u oblastima muzičke teorije i muzičke pedagogije“ kojeg vode doc. dr. Nerma Hodžić-Mulabegović, doc. dr. Naida Hukić i van. prof. dr. Amra Bosnić. Pritom, kao jedna od radionica Ciklusa, „Alumni Edition“ omogućuje tematske susrete s bivšim studentima Muzičke akademije – umjetnicima, naučnicima i stručnjacima koji su u svojim poljima djelovanja ostvarili izniman uspjeh. Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju MAS se u realizaciji svih programa Ciklusa kao partneri priključuju Centar za muzičku edukaciju MAS i Univerzitet u Sarajevu – Odjel za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport.

Sva predavanja Ciklusa su otvorena za studente UNSA, uz obaveznu najavu na mail adresu: podijelimoznanje@gmail.com

1Alma Karić (Tuzla, 1978) diplomirala je na Odsjeku za dirigovanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Teodora Romanića (2001). Od 2000. godine zaposlena je kao nastavnica skupnog muziciranja u OMBŠ „Novo Sarajevo“, gdje radi s dječijim horovima i orkestrima. Osnivačica je i dirigentica omladinskog ženskog hora „Superar Cadenza“, a u periodu od 2014–2018. godine radila je i kao dirigentica dječijeg hora „Suncokreti“. U dva navrata je bila koordinator Regionalne dječije filharmonije. Sa svojim ansamblima nastupala je u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Češkoj, Turskoj, Belgiji i Nizozemskoj, te osvojila oko 30 nagrada na federalnom i međunarodnom nivou. Redovni je član žirija na takmičenjima u organizaciji Udruženja muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga u FBiH za kategorije hor, orkestar i vokalni ansambli. Od 2016. godine obnaša funkciju umjetničke direktorice udruženja „Superar“ u BiH, kojeg su osnovali Bečka koncertna dvorana, Hor Bečkih dječaka i Caritas Beč. U junu 2022. godine, kao članica „Superar“ organizacijskog tima, po prvi put nakon 55 godina u BiH dovodi čuveni Hor bečkih dječaka.

Nermin Ploskić (Sarajevo, 1990) diplomirao je 2013. i magistrirao 2018. godine na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. U2 periodu od 2013–2018.  godine bio je angažovan kao nastavnik muzičke kulture u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo, a od 2016. i kao nastavnik muzike u udruženju „Superar“ u Bosni i Hercegovini, čiji su osnivači Bečka koncertna dvorana, Hor bečkih dječaka i Caritas Beč. Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u zvanju višeg asistenta za predmete Metodika muzičke nastave I –VIII. Član je Muzikološkog društva FBiH, Udruženja muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga u FBiH, Udruženja za tradicionalnu muziku – ICTM – Nacionalnog komiteta u BiH, Organizacionog odbora simpozija Muzičke akademije i Muzikološkog društva FBiH „Muzika u društvu“, Odbora za kvalitet Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Evropske asocijacije za muziku u školama – EAS u kojoj je angažovan kao nacionalni koordinator za BiH.