Uspjesi studenata i nastavnika Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

Akademija scenskih umjetnosti

U periodu od početka zimskog semestra akademske 2020/2021. godine, osim redovnih nastavnih aktivnosti koje su prilagođene epidemiološkim mjerama i preporukama, studenti i nastavnici Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu bili su aktivni i u vannastavnim aktivnostima.

1Lazar Dragojević, apsolvent na Odsjeku za glumu, dobitnik je filmske nagrade Najbolji debitant na 14. Mostar film festivalu (MOFF) za ulogu ostvarenu u filmu Take Me Somewhere Nice, u režiji Ene Sendijarević, a također je dobio jednu od glavnih uloga u Netflixovoj seriji koja se snima u Španiji. 
 

Od 27. oktobra do 1. novembra ove godine održao se Festival bosanskohercegovačkog filma u New Yorku na kojem su prikazani filmovi nastali kao dio nastavnog procesa na Akademiji. Riječ je o filmu Šmrk reditelja Alena Šimića i filmu Gomila materijala rediteljice Sajre Subašić. Osim toga, i dva dugometražna filma naših nastavnika bila su dio ovogodišnje selekcije. Viši asistent Nermin Hamzagić predstavio je svoj prvijenac Pun mjesec, a također je bio prikazan i višestruko nagrađivani film scenaristice i redovne profesorice dr. Elme Tataragić Šavovi

Na internacionalnom susretu studenata SKOMRAHI 2020, koji organizira Fakultet dramskih umjetnosti Skoplje, održanom od 1. do 5. novembra, Akademija scenskih umjetnosti predstavila se filmovima Moj tata klovn Sare Ristić, PLehan Luke Vlaha, B4 Alena Šimića, Grad koji mrzim Gabrijela Lazića, Ožiljci Almira Zoletića, Gorka dinja, slatki pelin Tina Kopića, te snimkom predstave Gidionov čvor, diplomskim radom studentica Odsjeka za glumu Matee Mavrke i Simonide Mandić. 

Od 11. do 18. novembra u njemačkom gradu Bottropu organiziran je 3. internacionalni festival Bosnia and Herzegovina Looks Around na kojem su prikazani studentski filmovi Moj tata klovn Sare Ristić, Plehan Luke Vlaha, B4 Alena Šimića i Grad koji mrzim Gabrijela Lazića, dok je u popratnom programu održana i projekcija filma Full Moon višeg asistenta Nermina Hamzagića. 

2  3

(Ines Radić)                                (Isidora Ratković) 

Kratkometražni film u pripremi Dar – nastao u nastavnom procesu na predmetu Scenarij, studentice Odsjeka za režiju Isidore Ratković i studentice Odsjeka za produkciju Ines Radić – izabran je za najbolji projekat na ovogodišnjem Pitching forumu Industrije Mladost, održanom u okviru 18. Zagreb film festivala 2020, čime su kao nagradu dobile savjetovanja, razradu projekta i tri dana rada u studiju na izradi postprodukcije slike, izradu filmskog plakata, te 1.000 eura produkcijskih sredstava. 

Na Međunarodnom festivalu književnosti BOOKSTAN 2020 predstavljena je zbirka priča Najljepši od svih svjetova Almira Imširevića, redovnog profesora na Odsjeku za dramaturgiju. Asistent na predmetu Govor na Odsjeku za glumu, glumac Sanjin Arnautović, učestvovao je u internacionalnom projektu Broadway Across Borders u sklopu kojeg je, prilagođeno uvjetima pandemije, snimljen virtuelni mjuzikl Spring Awakening, za koji režiju potpisuje Aaron Thielen, a muzičku režiju Ryan Nelson iz SAD-a. 

I naredni period će biti pun festivalskih aktivnosti, a već možemo najaviti da će na Festivalu studentskog pozorišta, koji organizira Akademija umjetnosti u Novom Sadu, a koji se održava krajem novembra, biti održano javno čitanje drame Na granici Emine Kovačević, apsolventice na Odsjeku za dramaturgiju. 

Od početka školske 2020/2021. godine nekoliko nastavnika Akademije scenskih umjetnosti ostvarilo je napredovanje u akademskim zvanjima. U status redovnih profesorica izabrane su dr. Elma Tataragić za oblast scenarij, Sanja Burić za oblast gluma, te Aida Begić-Zubčević za oblast režija, dok je u zvanje višeg asistenta napredovao Adnan Lugonić za oblast dramaturgija.

4   5   6

Festival POSTFEST 2020, u organizaciji Asocijacije studenata Akademije scenskih umjetnosti, ove godine će se održati u prvoj polovini decembra i to u novom, online formatu. Festival će se fokusirati na studentski dramski tekst, te će tri dramska teksta studenata i studentica sa različitih akademija iz regiona imati javno čitanje preko platforme Zoom. Tekstove će čitati studenti sa akademija iz Sarajeva, Tuzle, Banje Luke, Zagreba, Novog Sada, Beograda, Cetinja i Skoplja. Usto, održat će se brojni paneli, diskusije i radionice, a sve to će se moći pratiti preko YouTube kanala POSTFEST.

7