Predavanje i radionica „Dizajn i konstrukcija savremene profesionalne harmonike: Osnove popravke i štimanja“

Datum događaja
12
Feb
Mjesto događaja
Muzička akademija, Josipa Štadlera 1/II, Sarajevo

Centar za muzičku edukaciju u saradnji s Odsjekom za duvačke instrumente i harmoniku, smjer „Harmonika“, najavljuje realizaciju predavanja i radionice „Dizajn i konstrukcija savremene profesionalne harmonike: Osnove popravke i štimanja“. Predavač i voditelj radionice je Viktor Melnyk.

Viktor Melnyk rođen je u Ukrajini 1963. godine. Diplomirao je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji „P. I. Čajkovski“ u Kijevu, harmonika dugmetara (bayan), Viktor Melnyku klasi profesora Dmitryja Alexeyeva. Već tokom studija na Akademiji marljivo se usavršavao u popravci i ugađanju harmonika, u tvornici muzike u Žitomiru (Ukrajina). Nakon završetka Akademije do 1996. godine radio je na Odjelu za narodne instrumente na istoj akademiji. Melnykovo majstorstvo dobro je poznato u zemlji i inozemstvu. Istaknuti bayanski izvođači iz Njemačke, Austrije, Francuske, Danske, Rusije, kao što su profesori E. Moser, A. Melichar, M. Bonney, J. Crabb, G. Draugsvoll,  V. Semyonov, Melnyku su povjerili popravku njihove lične harmonike. Koristeći stečeno iskustvo, duboko profesionalno znanje i visoke kvalifikacije, Viktor Melnyk je napravio novi bayan s naprednim zvučnim i tehničkim mogućnostima. Melnyk često održava predavanja i seminare na muzičkim akademijama u Evropi: Danska (Kraljevski konzervatorij u Kopenhagenu), Austrija (privatni univerzitet Bruckner u Linzu), Njemačka (Muzikhohshule u Hannoveru). Kao savjetnika angažirali su ga svjetski poznati proizvođači, Hohner (Njemačka), Pigini (Italija) i Jupiter (Rusija). Nastupa kao solista, sa suprugom u duetu harmonika Melnyk i kao član kvarteta harmonika Consonance. Kao dvojac Melnyk osvojili su nekoliko međunarodnih nagrada na takmičenjima harmonikaša, te ostvarili mnogo nastupa na međunarodnim festivalima i koncertima.

Predavanje i radionica će se održati 12. 02. 2020. godine s početkom u 15:00 sati na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Kotizacija za učesnike/ce iznosi 20,00 KM. Uplatu je potrebno izvršiti do 10. 02. 2020. godine.

Za dodatne informacije o uplati molimo da se obratite na e-mail adresu šefice Centra za muzičku edukaciju: nerma.hodzic-mulabegovic@mas.unsa.ba.