Vijeće za regionalnu saradnju objavilo poziv za 2. krug Regionalne nagrade za inovaciju „Leptir“ (Butterfly Innovation Award)

Vijeće za regionalnu saradnju objavilo poziv za 2. krug Regionalne nagrade za inovaciju „Leptir“ (Butterfly Innovation Award)

Vijeće za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council) objavilo je poziv za 2. krug Regionalne nagrade za inovaciju „Leptir“ (Butterfly Innovation Award). Nagrada je namijenjena za inovativna, mjerljiva i tržišno zasnovana rješenja sa Zapadnog Balkana, koja ima za cilj da promoviše kulturu inovacija u regionu kroz prikazivanje uspješnih inovativnih dostignuća i osnaživanje posebno osetljivih grupa kao što su mladi i žene.  

Poziv je otvoren do 20. novembra 2023. godine, a najbolje rješenje u svakoj od 6 kategorija dobit će nagradu od 5.000 eura.

Kategorije su:

  • Inovacije u industriji - prerada metala, kreativne industrije, agrofood, zelena i cirkularna ekonomija, turizam, fintech, edtech, biotehnologija, zdravstvena tehnologija, itd;
  •  Zelene inovacije – klimatske akcije, održiva energija, mobilnost i poljoprivreda, borba protiv zagađenja, zaštita prirode i biodiverziteta, itd.;
  •  STEM inovacije - nauka, tehnologija, inženjering i matematika;
  •  Inovacije mladih - priznavanje studenata univerziteta ili srednjih škola;
  •  Univerzitetska inovacija - prepoznavanje preduzetničke kulture na univerzitetima;
  •  Inovacije žena - prepoznavanje žena inovatorica i preduzetnica

Više informacija o pozivu možete pronaći na:

 https://www.balkaninnovation.com/calls/55/apply-for-butterfly-innovation-award-2023

ili putem maila: ButterflyInnovationAward@rcc.int