U toku su prijave za Panevropski Hackathon u oblasti kvantnog interneta na Elektrotehničkom fakultetu

Hackathon

Elektrotehnički fakultet vas sa zadovoljstvom poziva na Hackathon u oblasti kvantnog interneta koji će se održati 5. i 6. novembra.

Svi zainteresirani su dobro došli uz *obaveznu registraciju* koja je neophodna zbog logističke organizacije. Učešće je *besplatno*, a broj mjesta je ograničen.

Važniji datumi:

 • 12. august 2019.: Otvaranje aplikacijskih formi
 • *15. septembar 2019.*: Finalni rok za prijavljivanje
 • 30. septembar 2019.: Objavljivanje finalne liste učesnika
 • posljednja sedmica oktobra 2019.: Održavanje uvodnog vebinara za sve učesnike Hackathona
 • 5–6. novembar 2019.: Pan-European Quantum Internet Hackathon se održava na svih pet čvorišta/lokacija

Detalji i prijavna forma dostupni su na: https://labs.ripe.net/Members/ulka_athale_1/take-part-in-pan-european-quantum-internet-hackathon.


HackathonPrvi put će se održati Hackathon istovremeno na pet povezanih mjesta ili „čvorova” širom Evrope. Učesnici sa svih pet lokacija formirat će timove koji će se baviti izazovima, a možda čak i formirati timove s više čvorova (zavisno od broja prijavljenih učesnika). Stručnjaci i članovi žirija također će biti na raspolaganju vodičima.

Hackathon izazov

Cilj ovog Hackathona je razviti neke od prvih aplikacija koje koriste kvantnu mehaniku da osiguraju svoju internetsku komunikaciju. Primjer takve aplikacije je internetski preglednik koji može učitati veb-stranicu preko šifrirane HTTPS veze pomoću tajnog ključa generiranog protokolom kvantne distribucije ključeva (QKD). Slično tome, mnoge druge aplikacije koje trebaju šifrirati internetski promet, poput e-pošte ili mrežnih poruka, mogu se integrirati s QKD-om. Može se čak i proširiti OpenSSL na QKD API kako bi se olakšala integracija za buduće aplikacije.

Dok kvantna mreža još nije dostupna, pružit će se simulirana verzija koja povezuje sve čvorove koji sudjeluju. Simulirana mreža izložit će isti API koji se koristio u prvoj pokaznoj mreži u Nizozemskoj, a sve aplikacije razvijene na ovom Hackathonu moći će se pokrenuti na stvarnom hardveru čim postanu dostupne.

Svi zainteresirani su dobro došli!

Zainteresirani ste za kvantni internet? Strastveni u razvoju nove tehnologije? Tražimo programere softvera, mrežne operatore i dobavljače opreme, kao i opće entuzijaste za veb, privatnost i kriptografiju (studente, istraživače, profesionalce u industriji) koji su zainteresirani za Quantum Internet tehnologiju da sudjeluju u ovom panevropskom događaju. Svaki čvor može prihvatiti oko 20 učesnika na temelju svojih kapaciteta, što znači da imamo na raspolaganju otprilike 100 mjesta na svih pet čvorova.

Ako ste zainteresirani, pošaljite prijavnicu prije roka i obavezno odaberite čvor po svom izboru. Prijava se vrši individualno, dok se formiranje timova vrši naknadno (na osnovu broja prijavljenih učesnika).

Prije događaja

Podnositelji zahtjeva mogu koristiti popis za slanje diskusija, EtherPad i IRC da pomognu u planiranju saradnje. Također ćemo za učesnike organizirati uvodni vebinar o dostupnim alatima i predloženim projektima.

Tokom događaja

Učesnici će raditi u malim timovima, a svaki tim će se fokusirati na odabrani projekt. Sav izvorni kod razvijen tokom Hackathona bit će javno licenciran i dostupan na GitHub-u i dostupan čitavoj zajednici za upotrebu.

Po završetku Hackathona

Budući da se želimo fokusirati na saradnju, a ne na konkurenciju, neće biti niti jednog pobjednika. Predstavit ćemo sva postignuća tokom završne sesije.

Organizacije koje sudjeluju

 • CNRS, Pariz
 • QuTech, Tehnički univerzitet Delft (TU Delft)
 • Univerzitet u Sarajevu
 • Univerzitet u Padovi
 • Trinity College Dublin
 • Quantum Internet Alliance
 • RIPE NCC
 • Veriqloud

Tražimo dodatne sponzore

Svaki od naših prethodnih Hackathona podržao je jedan ili više sponzora. Sponzori pomažu finansijski, logistički i demonstriranjem podrške za razvojne alate slobodnog i otvorenog koda (FLOSS). Kao sponzor bit ćete promovirani tokom događaja i u svim našim komunikacijama (najave, postovi na blogovima, društveni mediji) i imat ćete taj topli, neizraziti sjaj da podržavate napor zajednice.

Tražimo finansijsku potporu u rasponu od 2.000 do 20.000 eura. Vaša sredstva ćemo potrošiti na unajmljivanje lokacije, osiguravanje hrane i pića za učesnike, pružanje djelimičnih potpora za putovanja kako bismo potaknuli različitost učesnika, majice, dobru kafu i, ako je moguće, večeru i piće. Mi radije ne dajemo materijalne ili finansijske nagrade učesnicima, jer je ovaj događaj fokusiran na saradnju, a ne na natjecanje.

Prethodni sponzori Hackathona uključuju Comcast, Facebook, Akamai, ISOC, Euro-IX, DENIC, Afilias, ThousandEyes, Farsight Security, Juniper Networks.

Gdje se prijaviti?

https://labs.ripe.net/Members/ulka_athale_1/take-part-in-pan-european-quantum-internet-hackathon

Lokacija održavanja

Elektrotehnički fakultet
Zmaja od Bosne bb
Kampus Univerziteta u Sarajevu
71000 Sarajevo

Kontakt

Tel.: +38733/250-700
Fax: +38733/250-725
E-mail: odsjek.tk@etf.unsa.ba