U Mostaru predstavljen zbornik radova „Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku – pristupi i perspektive”

U Mostaru predstavljen zbornik radova „Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku – pristupi i perspektive”

U organizaciji Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu 24. juna 2020. godine u Centru za kulturu Mostar predstavljen je zbornik radova „Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku – pristupi i perspektive”. Na početku skupa prisutne su pozdravili dr. Sedad Bešlija, v. d. direktora Instituta za historiju, i doc. dr. Edim Šator, dekan Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru.

Dr. Bešlija je kazao da je riječ o veoma značajnoj publikaciji koja je nastala na bazi međunarodne naučne konferencije koja je održana prije dvije godine u Sarajevu i okupila sudionike iz više zemalja sa područja Evrope. Zbornik je publiciran 2019. u okviru programa obilježavanja 60 godina rada ustanove. Dodao je da Institut danas ima tri kvalitetna naučna saradnika koja se bave isključivo proučavanjem srednjovjekovne prošlosti Bosne te da je zbornik jedan od prvih zajedničkih projekata ovih triju mladih naučnih radnika. Zahvalio je domaćinima i publici na interesu za rad Instituta, kao i zanimanju za prošlost Bosne u nadi da će se saradnja između naučno-obrazovnih ustanova i dalje razvijati. Dekan dr. Šator je, također, u pozdravnom govoru istakao zadovoljstvo što je zbornik, nakon Travnika, predstavljen i publici u Mostaru i zahvalio Institutu na suorganizaciji ovog događaja, poželjevši naučnu saradnju u oblasti historije i u narednom periodu.

Razgovor o zborniku je moderirao doc. dr. Adis Zilić koji je bio i inicijator ovog događaja. U prvom dijelu razgovora urednici zbornika dr. Elmedina Duranović, dr. Enes Dedić i dr. Nedim Rabić su imali uvodnu riječ te su izdvojili neke od specifičnosti zbornika kao što je proces pripreme i publikacije izdanja od održavanja naučne konferencije do štampanja, tj. od ideje do realizacije, objašnjenje termina „susjedi” u srednjovjekovnom kontekstu, koji je izabran u naslovu zbornika, zatim su date i neke osnovne informacije o samom sadržaju zbornika koji obuhvata 14 naučnih radova koji su dvostruko recenzirani prije publiciranja.

U drugom dijelu programa publika je mogla postaviti pitanja u vezi sa zbornikom ali i općenito o srednjovjekovnoj prošlosti Bosne. Na taj način se razvila zanimljiva interakcija promotora sa publikom u kojoj su saradnici Instituta zajedno s moderatorom pokušali odgovoriti i pojasniti pitanja iz publike.

Mostarci su i na ovaj način pokazali koliko respektiraju bosansku prošlost ali i naučne institucije zajedno sa historičarima koji ulažu napore da rasvijetle nepoznate strane historije odnosno približe široj čitalačkoj publici, u ovom slučaju, daleke srednjovjekovne korijene Bosne i Hercegovine. Osim kolega iz dviju institucija koje su organizirale događaj, u publici su, između ostalih, bili prisutni ugledni javni i kulturni radnici iz Mostara.