Sutra otvaranje festivala “Dani umjetnosti UNSA”: klesarska radionica, izložba i promocija knjige

Sutra otvaranje festivala “Dani umjetnosti UNSA”: klesarska radionica, izložba i promocija knjige

Drugo izdanje festivala “Dani umjetnosti UNSA, zajedničkog univerzitetskog projekta tri sarajevske umjetničke akademije, održat će se od 26. do 28. maja 2022. godine.

Kao festivalska uvertira, sutra u 14 sati u Kampusu UNSA, bit će upriličena klesarska radionica “Bosanski stil”  dr. Adisa Elias Fejzića i Odsjeka za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti, koja polazište nalazi u činjenici da je savladavanje medija jedna od bitnih komponenti u stvaralačkom procesu. Pored konceptualnih uporišta, potrebno je usvojiti i procese materijalizacije likovne ideje, pri čemu  eksperiment predstavlja najadekvatniji metod verifikacije metode istraživanja.

Radionicu će voditi bosanskohercegovački i australski skulptor dr. Adis Elias Fejzić, poznat i kao Addis. U svom istraživačkom radu, Fejzić analizira tradicionalnu “umjetnost Stećka u kontekstu današnjih umjetničkih i socio-antropoloških okolnosti. Redefinirajući format i značenje tradicionalne memorijalne umjetnosti, kreativno oživljava i (re)aktualizira stećak kao vlastiti umjetnički izraz. Istovremeno posvećen tzv. “antipodima, koji se često uprošćeno definiraju kao “figurativno i “apstraktno, odnosno kao “primordijalno, “klasičnoi  moderno, ovaj umjetnik protejskog karaktera svoju stvaralačku filozofiju razvija u komunikaciji sa raznim umjetničkim tradicijama i stilovima nastalim od prahistorije do danas.

Nakon klesarske radionice, u 16 sati u Galeriji Zemaljskog muzeja, bit će predstavljena izložba “Mostovi moga grada učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti, čime će biti formalno otvoreni “Dani umjetnosti UNSA.

Izložba “Mostovi moga grada predstavlja projekat učenika srednjih škola Kantona Sarajevo i učenika JU Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo. Izložba je bila dio manifestacije obilježavanja Dana grada Sarajeva, a važnost njenog održavanja prepoznala je i Gradska uprava Grada Sarajeva. Naziv izložbe inspiriran je svakodnevnim gradskim situacijama i mjestima kojima se krećemo. Mostovi imaju važnu ulogu u našim životima, oni povezuju ljude i predstavljaju  simbol života, ljubavi i prijateljstva. Svi mostovi imaju isti značaj, spajaju dvije suprotne strane, obale, kulture, civilizacije, ljude i ljudska srca. Sarajevo je grad mostova, neraskidivih veza, generacija i vremena i, kako je pisao Ivo Andrić, “grad koji dotrajava i umire i u isto vrijeme se rađa i preobražava,grad naših najljepših težnji i napora i najsmjelijih želja i nada.

Prvi festivalski dan će zaokružiti promocija monografije “Simfonijska muzika u Bosni i Hercegovini”, autorice dr. Amre Bosnić, profesorice na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju na Muzičkoj akademiji UNSA. Knjigu će predstaviti dr. Leon Stefanija, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, dr. Naida Hukić, docentica na Muzičkoj akademiji UNSA, dr. Fatima Hadžić, vanredna profesorica na Muzičkoj akademiji UNSA i Tamara Karača Beljak, prorektorica za umjetnost, umjetničko-istraživački rad, kulturu i sport UNSA. U ulozi moderatorice naći će se dr. Nerma Hodžić Mulabegović, docentica na Muzičkoj akademiji UNSA. 

Ovaj događaj će se održati u 18 sati, u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić.

 

Ulaz na sve festivalske događaje je slobodan.

Sutra otvaranje festivala “Dani umjetnosti UNSA”: klesarska radionica, izložba i promocija knjige