Orijentalni institut Univerziteta u Sarajevu: Memento spaljenim izvorima 16.-17. 05. 1992.

Orijentalni institut Univerziteta u Sarajevu: Memento spaljenim izvorima 16.-17. 05. 1992.

Ove godine navršava se trideset godina od stradanja Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu 17. maja 1992. godine. Tog dana je u plamenoj stihiji bespovratno nestalo preko 300.000 osmanskih arhivskih jedinica, 15.000 bibliotečkih jedinica i 5263 rukopisna kodeksa na različitim jezicima, koji su arhivsku i rukopisnu zbirku Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu činili najbogatijom zbirkom na Balkanu.

Tim povodom Orijentalni institut tokom 2022. godine planira organizirati niz prigodnih događaja kojima želi podsjetili svjetsku i bosanskohercegovačku javnost na taj događaj, ali i odati počast svima onima koji su dali podršku Orijentalnom institutu u najtežim trenucima i zahvaljujući kojima danas Institut, kao organizaciona jedinica Univerziteta u Sarajevu, predstavlja respektabilnu naučnu instituciju u Bosni i Hercegovinu i svijetu, nezaobilaznu kada je riječ o naučno utemeljenom proučavanju historije Bosne i Hercegovine.

Između ostalih aktivnosti kojim će se obilježiti godišnjica stradanja Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu, planirana je i manifestacija pod nazivom Orijentalni institut u Sarajevu: Memento spaljenim rukopisima 16. - 17. 5. 1992. koja će se održati u gradskoj Vijećnici 16. maja 2022. s početkom u 19.00 sati.

Manifestacija se realizira u suorganizaciji sa JP Sarajevo a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.
Generalni sponzor: “Interlogistic”, d.o.o.
Ostali sponzori: Općina Novo Sarajevo i BH Pošta.
Medijski pokrovitelj: Televizija Sarajevo (TVSA)

Prema planiranom programu na spomenutoj manifestaciji bit će:

  • prikazan kratki dokumentarni film o spaljivanju Orijentalnog instituta u Sarajevu (snimljen u produkciji Televizije Sarajevo)
  • otvorena izložba nagorjelih rukopisa i dokumenata Orijentalnog instituta koji su spašeni iz vatrene stihije (autorica izložbe: mr. Aida Smailbegović, viši stručni saradnik na Orijentalnom institutu Univerziteta u Sarajevu)
  • dodijeljene zahvalnice institucijama i pojedincima koji su dali doprinos opstanku i očuvanju Orijentalnog instituta 
  • izveden prigodan muzički program (izvođači: Dino Šukalo, Almir Nezić).

1