Održan V Studentski kongres „Hrana – ishrana – zdravlje“

V Studentski kongres „Hrana – ishrana – zdravlje“

Od 19. do 21. novembra 2020. u Sarajevu je održan jubilarni V Studentski kongres „Hrana – ishrana – zdravlje“ s međunarodnim učešćem, u organizaciji sedam fakulteta grupacija medicinskih nauka, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka i humanističkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Svečano otvaranje Kongresa upriličeno je 19. novembra u hotelu Ibis Styles Sarajevo, a zbog epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi Kongres je ove godine održan online.

Uspješan rad učesnicima Kongresa uputio je prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, istakavši da je izuzetno ponosan na ovaj projekat koji zajednički organiziraju fakulteti triju grupacija Univerziteta u Sarajevu, što je istovremeno i jedinstveni projekat ove vrste u BiH. 
„Na ovaj način organizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu promovišu zajedništvo i saradnju, interdisciplinarni pristup u nauci, jačanje kapaciteta i integraciju Univerziteta. Posebno smo ponosni što i u ovim teškim vremenima Studentski kongres 'Hrana – ishrana – zdravlje' ne gubi na kvalitetu, što je, prije svega, rezultat izuzetnog entuzijazma, požrtvovanog i nesebičnog zalaganja nastavnika i saradnika našeg univerziteta, kao i studenata aktivno uključenih u organizaciju ovog skupa”, naglasio je rektor Škrijelj.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH dr. Džemil Hajrić je naveo da „ovaj kongres predstavlja značajan vid komunikacije između studenata, nadležnih organa i drugih zainteresiranih strana kako bi pronašli zajedničke ciljeve i uvidjeli važnost kontinuirane povezanosti, jer samo kao kompaktna cjelina možemo mijenjati svijest čovjeka o važnosti hrane.“

Učesnicima Kongresa obratili su se i dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta prof. dr. Muhamed Brka, prodekan Stomatološkog fakulteta sa klinikama prof. dr. Sedin Kobašlija i dekan Veterinarskog fakulteta prof. dr. Muhamed Smajlović. Uz prigodno obraćanje Kongres je otvorio prof. dr. Faruk Čaklovica, predsjednik Organizacionog odbora Kongresa.

Istaknuto je da je V Studentski kongres posvećen obilježavanju 80. godišnjice Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta i 60. godišnjice Stomatološkog fakulteta sa klinikama Univerziteta u Sarajevu.  

Studentski kongres „Hrana – ishrana – zdravlje“ promovira univerzalne vrijednosti zajedništva i multidisciplinarnog pristupa u obezbjeđenju zdravstveno ispravne hrane i adekvatne prehrane kao osnovnih preduvjeta osiguranja i unapređenja zdravlja stanovništva. Kongres je pripremljen i realiziran uz aktivno učešće studenata fakulteta organizatora skupa, čime je ostvaren i edukativni cilj: razvijanja znanja i vještina potrebnih za uspješnu pripremu i realizaciju naučnih skupova kao značajnog oblika akademskog djelovanja. 

Na V Studentskom kongresu „Hrana – ishrana – zdravlje“ prezentirano je 68 studentskih radova, koje su pod mentorstvom svojih nastavnika i asistenata pripremili studenti iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Radovi su prezentirani u okviru sljedećih sekcija:  

  1. Primarna proizvodnja i prerada hrane
  2. Toksikologija i sigurnost hrane
  3. Savremena dijagnostika i analitika hrane
  4. Ishrana tokom životnog ciklusa
  5. Dijetoterapija
V Studentski kongres „Hrana – ishrana – zdravlje“
V Studentski kongres „Hrana – ishrana – zdravlje“
V Studentski kongres „Hrana – ishrana – zdravlje“
V Studentski kongres „Hrana – ishrana – zdravlje“
V Studentski kongres „Hrana – ishrana – zdravlje“
V Studentski kongres „Hrana – ishrana – zdravlje“
V Studentski kongres „Hrana – ishrana – zdravlje“
V Studentski kongres „Hrana – ishrana – zdravlje“