Najljepše stvari nastaju iz ograničenja: Umjetnički rad na UNSA u doba pandemije

UNSA

Kad izgovorimo riječ umjetnost, prva pomisao koja se javlja je mjesto gdje se ona otjelotvoruje – hramovi umjetnosti – pozorišta, galerije, muzeji, koncertne dvorane, a tek potom pomislimo na stvaraoce – ljude – koji tu umjetnost donose na ovaj svijet i omogućavaju svima nama doživljaj jedinstvenog, pa i neponovljivog estetskog iskustva. U ovo vrijeme vanredne situacije kada su uobičajena mjesta kontaktne tačke umjetnik-konzument zatvorena, na prvi pogled se činilo da duže vrijeme nećemo uživati u umjetničkim ostvarenjima. No, na sreću (u nesreći) kao i mnoge druge djelatnosti i polja ljudskog stvaralaštva, umjetnost se seli na online platforme. Međutim, ono što jeste drugačije jeste da su danas konzumenti umjetničkih djela u prilici ne samo da vide finalne produkte nego i faze stvaranja koja su inače daleko od očiju javnosti, odnosno uvid u mukotrpan posao koji zahtijeva sate, dane, nekad i mjesece, pa čak i godine rada i odricanja i mnogo ulaganja u sebe. Tek po završetku stvaralačkog procesa publika je u prilici da sluša i gleda opernu ili dramsku predstavu, uživa u izložbi, posluša koncert, ili studijski snimak koncerta.  Sada, u vanrednom stanju umjetnici Univerziteta u Sarajevu (re)kreiraju virtuelne hramove umjetnosti i možemo pratiti probe, skice, gotove produkte njihovog rada. 

Kako se u ovoj situaciji snalaze studenti i nastavnici umjetničkih akademija Univerziteta u Sarajevu?! 
Slobodno možemo reći jako dobro! Umjetnicima moderne tehnologije nisu baš uvijek jača strana. No, u ovom periodu se pokazalo da su i studenti i profesori spremni da nauče neke nove metode i da ih vrlo uspješno koriste. Nastava na grupnim predmetima se odvija putem platformi koje podržavaju grupne/konferencijske pozive. Profesori pripremaju predavanja, a studenti ispunjavaju svoje zadatke. Međutim, poseban izazov našao se pred profesorima koji drže individualnu nastavu specifičnu na studijima za instrumentaliste. Ali i oni su, kao i sve ostale kolege, zajedno sa studentima pronašli način da se ispitni programi i koncerti spremaju. Komunikacija između studenata i nastavnika je nevjerovatna i gotovo da je začuđujuća činjenica da su rezultati odlični! Naravno da ne postoji medij koji može da zamijeni susret jedan na jedan, ali u ovakvim vanrednim okolnostima svakako je korisno održavati kontakt i zajedno raditi na stvaranju novih repertoara koji će nadamo se uskoro stići do koncertnih podija. Koriste se online platforme, studenti šalju svoje video snimke koje profesori preslušavanju, a zatim daju komentare i upute za dalji rad. 
Izdvojićemo zanimljiv primjer studentice Emili Špac koja je na Muzičku akademiju došla uEmili Špac okviru bilateralnog ugovora između Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Akademije umjetnosti iz Osijeka. Sa izbijanjem pandemije vratila se u rodni Trakošćan, no nije prekinula studij – saradnja je nastavljena online. Umjetnički saradnik dr. Milan Lucić, koji je trenutno u Busovači, snimi klavirsku pratnju koja je Emili potrebna kao podloga za njen snimak glasa. Potom sve spakuje zajedno i pošalje docentici Vedrani Šimić koja je trenutno u Tuzli. I odjednom sve je moguće. Snimak možete pogledati na: https://drive.google.com/file/d/1sWjF92-7o-JPFeG40vOWNIxQLipCULnA/view

Asistenti i profesori su i sami aktivni. Postavljaju svoje snimke na razne platforme. Tako npr. mlada asistentica Mirna Mlikota redovno dijeli svoje snimke, što je izvrstan poticaj studentima, a moguće ih je pogledati na https://youtu.be/Kh5aLQV0baU, kao i na www.nomusassociazione.org.

 

Standardno dobra saradnja sa Narodnim pozoristem u Sarajevu, Operom i Filharmonijom je nastavljena. U utorak 21. aprila 2020. godine emitiran je snimak koncerta umjetnica i profesorica Muzičke akademije u Sarajevu, Ademe Pljevljak Krehić i Maje Ačkar Zlatarević. Radi se o koncertnom zapisu CD-a 100 godina bosanskohercegovačke solo pjesme. Jedna od numera djelo je dirigenta i kompozitora Darija Vučića, također profesora Muzičke akademije u Sarajevu. Narodno pozorište u Sarajevu je u sklopu svoje on line sezone emitiralo snimak ovog koncerta putem svog YouTube kanala: https://www.youtube.com/watch?v=NqfX95WoLnk 

Alumni Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu su također aktivni i veoma uspješni umjetnici. Tako je Isak Haračić, violočelista sam snimio četiri dionice violončela i sve sklopio u jedan snimak, i pokazao da jedna osoba može činiti gudački kvartet. Snimak možete pogledati na https://www.facebook.com/isak.haracic/videos/10157551526184081/ 

Gudački kvartet   Gudački kvartet

Na Akademiji scenskih umjetnosti je u toku zanimljiv eksperiment koji kao dio ispitne obaveze provodi Adi Selimović, apsolvent Akademije scenskih umjetnosti na Odsjeku za režiju. Prije nego nas je sve pogodila ova nesreća sa virusom, trebao je raditi svoj film za ispit, međutim, zbog okolnosti, neće biti u mogućnosti da snimi dokumentarni film o istoriji jednog foto albuma stare sarajevske porodice čija je prva fotografija iz 1878. godine a zadnja iz 1967. godine. Bio je na pola puta, no zbog vanrednog stanja projekat se zaustavlja. Tada odlučuje dokumentirati život u vrijeme policijskog sata, bez senzacionalizma sa fokusom na životne priče običnih ljudi. Ideju je dobio nakon ponovnog gledanja filma "Life In A Day", i pozvao građane da mu se pridruže u ovom poduhvatu. Zamolio je svakoga ko je u mogućnosti da snimi nekoliko minuta svog života u terminu policijskog sata (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija), a u periodu od 1. aprila do 1. maja u slučaju da se policijski sat do navedenog datuma ne ukine. U svom pozivu je napisao „Možete snimati svaki dan, možete svakih 7 dana, možete snimati koliko god stignete. Sjedite kući, šetate psa, radite drugu/treću smjenu, volontirate u nekoj od organizacija, pričate s prijateljima na Skype/Zoom/Messenger, igrate se s djecom, igrate igrice, šetate kroz virtuelni muzej, gledate pozorišnu predstavu online, pijete, pravite večeru, isprobavate dron… Sve je to dokument ovog vremena koji tek treba biti sklopljen u jednu cjelinu a potom objavljen na YouTube. Ne libite se da šaljete šta god snimili. Podijelite status sa prijateljima na socijalnim mrežama!“. Ovim putem vas pozivamo da posjetite link https://www.mreza-mira.net/vijesti/aktivnosti-mreze/snimite-nekoliko-minuta-svoje-svakodnevnice-i-pomozite-da-napravimo-film/ i pomognete Adiju Selimoviću -  pomoći ćete mu da položi ispit, a uz to sudjelovati u nečemu kreativnom te biti potpisani kao autori. Kako sam Adi kaže „nekad najljepše stvari nastaju iz ograničenja“, a tako će biti, vjerujemo, i sa ovim filmom.

Vanja Đugum-Matović i Helena Vuković, studentice Akademije scenskih umjetnosti – Master studij odsjek Gluma, u okviru zadatka iz oblasti GOVOR-GLAS pročitale su u studiju Biblioteke dvije knjige i to: „PTSP spomenar“ Dragana Bursaća (Vanja) i „Moja baka vam se izvinjava„ Backmana Fredrika (Helena). Zahvaljujemo se studenticama i doc. Mehmedu Porči što su sadržaj ove dvije knjige učinili dostupnim slijepim i slabovidnim osobama. Vijest pogledajte na https://bibsis.org.ba/2020/03/19/dvije-nove-knjige-na-cd-u/. U ovom poduhvatu im se pridružila i Hana Zrno, također studentica ASU.

1  2

Prva godina Glume ispituje rad glumca pred kamerom. U scenama sukoba istražuju odnose u nametnutim okolnostima (pandemija Corona virusa) preko online platformi. Finalni rezultat će biti snimljene scene sukoba (uticaj Corone na medjuljudske odnose, prijateljstva i ljubavne veze) Kada budu završene scene će biti podijeljene na društvenim mrežima.

Zbog pandemije koronavirusa koja je doslovno zaustavila umjetnički svijet, njegovo stvaranje, ali i sam susret između publike i autora, ekipa pozorišnog crnogorskog Festivala HAPS koji se održava u Herceg Novom, došla je na vrlo zanimljivu ideju – da teatar zamijeni najsofisticiranijom i najsloženijom radijskom formom – radio dramom. Bosanskohercegovačku radiodramsku produkciju predstavljat će radio drama BH Radija 1 “Kraj mora”, čija je autorica studentica Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Emina Kovačević. Više možete pogledati na https://bhrt.ba/1127155/radio-drama-bh-radija-1-na-crnogorskom-festivalu-haps/

Uslijed pandemije Corona virusa COVID-19, studenti Odsjeka za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i organizatori Pop Up Festivala u Sarajevu, pod mentorstvom prof. mr. Bojana Hadžihalilovića i doc. mr. Sandra Drinovca, kreirali su i pokrenuli globalnu digitalnu platformu Creative Quarantine koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti o prevenciji širenja virusa putem dizajna, vizualnih komunikacija i umjetničkih radova, sa motivirajućim globalnim porukama. Radni tim CQ čine studenti Prvog i Drugog ciklusa studija: Danijela Obajdin, Nirvana Žiško, Ahmet Prošić, Armin Ćosić i Haris Adžem. Prve radove za platformu kreirali su upravo studenti grafičkog dizajna uz podršku mentora na Odsjeku. Nakon manje od mjesec dana Creative Quarantine platforma ima više od 100 radova mladih dizajnera iz 13 zemalja svijeta i nastavlja rasti i širiti se kroz kreativno učešće mladih dizajnera iz cijelog svijeta.

Platforma Creative Quarantine ima za cilj dijeljenje kreativnih ideja i poticaj drugima na kreativno izražavanje u periodu izolacije koja je nužna za prevenciju širenja virusa. 
Pod sloganom OSTANI KUĆI I BUDI KREATIVAN / STAY AT HOME & BE CREATIVE, pozvani su svi kreativci (afirmisani i neafirmisani umjetnici i dizajneri) da kreiraju svoje umjetničke i dizajnerske radove, plakate, animacije, karikature, stripove, ilustracije, grafike, fotografije i/li video-zapise u formatima 4:5 (8:10), 1:1 (square) i 16:9 (HD). Radovi se mogu pogledati i kontinuirano će biti objavljivani na:

uz hashtagove: #CQWorld#CQ2020#CreativeQuarantine #KreativniKaranten#OstaniKući#StayAtHome.  

Brojni umjetnički i dizajnerski radovi bivših i sadašnjih nastavnika, kao i studenata Akademije likovnih umjetnosti, članova/ica Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Asocijacije arhitekata u BiH, predstavljeni su na ovogodišnjoj izložbi Collegium Artisticum povodom 6. aprila - Dana grada Sarajeva, koja se, u nemogućnosti organizacije u uvjetima pandemije, ove godine realizirala kroz priređenu katalošku retrospektivu nagrađenih radova sa prethodnih izložbi 2016-2019 - 
https://bkc.ba/wp-content/uploads/2020/04/SANELA-NUHANOVIC-_-CA-2016-2020-_-nagradjeni-radovi.pdf

Na izložbi „Was ist Valter?“ u organizaciji Historijskog muzeja BiH u povodu obilježavanja 6. aprila otvorena je virtualna izložba na kojoj se mogu pogledati i radovi studenata/ica I i II ciklusa studija Akademije likovnih umjetnosti: https://www.facebook.com/watch/?v=660332888075024

1  2  3

Asistent na Odsjeku za produkt dizajn Tarik Rizvanović, zajedno sa studentom IV godine Hamzom Bavčićem, te sa kolegama s Mašinskog fakulteta i firmom Dizart iz Sarajeva sarađivali su na proizvodnji zaštitnih vizira. Akciji su se pridužile firme i privatna lica koji su donirali potrebni materijal i opremu (3D printere). U dva tjedna napravljeno je 3000 komada: https://www.facebook.com/CGPdesign/

 

I za kraj, poslušajte satiričnu obradu čuvene talijanske kompozicije Funiculi Funicula Luigija Denze u produkciji alumnista Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevuhttps://www.youtube.com/watch?v=N32_5ePamy0

 

Ostanite u kući i pratite umjetničke poduhvate nastavnika i studenata umjetničkih akademija Univerziteta u Sarajevu!