Najavljujemo | Prof. dr. Selma Hurem održat će seminar na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju UNSA

Najavljujemo | Prof. dr. Selma Hurem održat će seminar na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju UNSA

Tokom perioda od 27. 3. do 2. 4. 2024. godina, Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu će biti domaćin prof. dr. Selmi Hurem sa Norveškog Univerziteta za životne nauke (NMBU - Faculty of Veterinary Medicine, Institute of paraclinical sciences, Toxicology unit). Tokom njenog boravka, profesorica Hurem će održati seminar pod nazivom "Modeliranje rješenja za procjenu okolišnog zagađenja (Modelling the solutions for environmental pollution assessment)".

 

Program će biti posvećen predavanjima i radionici o istraživanjima na laboratorijskim životinjama, uključujući zakonodavstvo, 3R (Replace, Reduce, Refine) principe, etiku i humane krajnje tačke, kao i naučne principe. Također će se razmatrati primjena modela ribice Danio rerio u toksikološkim istraživanjima. Posljednji dan programa će biti u online formatu, s predavanjima kolega profesorice Hurem: Erica Maremonti (researcher, PhD, NMBU Faculty of Environmental Sciences) na temu “The nematode Caenorhabditis elegans: a powerful tool for molecular toxicology”; Ian Mayer (professor, PhD, NMBU Faculty of Veterinary Medicine) na temu “Growing concerns over declining fish biodiversity and mitigation procedures”; i Silje Modahl Johannson (researcher, PhD, NMBU Faculty of Veterinary Medicine) na temu “The potential of the A/J Min/+ mouse model”.

 

Dolazak i boravak profesorice Hurem omogućen je kroz program "Prenos znanja, vještina i iskustava iz iseljeništva u institucije i javne ustanove u Bosni i Hercegovini" koji implementira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (Sektor za iseljeništvo). Cilj ovog programa je angažman stručnjaka porijeklom iz BIH koji žive i rade u inostranstvu, a koji prenose svoja znanja i iskustva u javne institucije i ustanove u Bosni i Hercegovini koje izraze interes i potrebu za tim.