Na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije predstavljeni rezultati projekta DeFRET

Na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije predstavljeni rezultati projekta DeFRET

U amfiteatru Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu je u četvrtak 25. 06. 2020. godine održana pres-konferencija povodom predstavljanja studije „Putnici u Siriju: Kriminološka i sigurnosna analiza s posebnim osvrtom na povratnike sa sirijskog ratišta”. Studija je rezultat istraživanja u okviru projekta „Definisanje faktora i procesa koji vode do radikalizacije, ekstremizma i terorizma u Bosni i Hercegovini“ (DeFRET).

Projekat je finansirala Evropska unija posredstvom Međunarodnog centra izvrsnosti za borbu protiv nasilnog ekstremizma (Hedayah), a zajednički su ga implementirali Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu te Udruženje „Nova sigurnosna inicijativa“.

Pres-konferenciju je otvorio profesor Armin Kržalić koji je govorio o profilu povratnika sa sirijskog ratišta, motivima putovanja, sigurnosti lokalne zajednice i mladih te o preporukama za resocijalizaciju i reintegraciju povratnika. O metodologiji istraživanja i radu projektnog tima govorio je mr. Benjamin Plevljak, potpredsjednik Udruženja „Nova sigurnosna inicijativa“.
 
Nakon predstavljanja projekta prisutnima se obratio i policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona gospodin Semir Šut. Gospodin Šut je naglasio da je ovaj projekat primjer dobre prakse kako akademska zajednica i policijske agencije poduzimaju konkretne radnje na mikronivou u cilju podrške povratnicima i građanima. Prema njegovom mišljenju, takve aktivnosti trebaju slijediti i druge institucije kako bi se u što kraćem roku prevazilazili problemi s kojima se isti susreću. Posebno je naglašena hitna potreba za rješavanjem problema u vezi sa nemogućnosti upisa djece povratnika u knjigu rođenih.