In memoriam: Miralem Zubčević (1951–2021)

Miralem Zubčević

Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu je 4. aprila 2021. godine dala sljedeću obavijest: „Danas nas je napustio naš dragi i poštovani kolega, montažer Miralem Zubčević.“

Rođen je 1951. godine u Sarajevu, a diplomirao je montažu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu 1989. godine. Na Akademiji scenskih umjetnosti je predavao montažu do 2020. godine. Njegova bogata filmografija kao montažera obuhvata i dugometražne igrane filmove među kojima su: „Djeca“, „Do not forget me Istanbul“, „Snijeg“, „Ljubav na granici“, „Kardinal od Bosne i Hercegovine“ i „Smrt u Sarajevu“, te kratke igrane filmove: „Kako je Ilija Ladin predavao njemački“, „Snovi“, „Sjever je poludio“, „Naprijed, nazad“, „Prvo smrtno iskustvo“ i „Kako je pukao Pjer Žalica“. Veliki broj kratkih dokumentarnih filmova obuhvata i naslove: „Tiše“, „Heroin“, „Očima vojnika“, „Dnevnik graditelja“, „Povratak“, „Slike s ugla“, „Sjećaš li se Sarajeva?“, „Crvene gumene čizme“, „Insert iz nebodera“, „Tragovi zla“, „Portret umjetnika u ratu“, „Križni put u Sarajevu“, „Osam godina kasnije“, „Vatre Sarajeva“ i „Karta za prošlost“. 

Dobitnik je nagrade „Ivica Matić“ Udruženja filmskih radnika te nagrade „Dr. Razija Lagumdžija“ Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitet u Sarajevu i kolektiv Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu izražavaju duboku sućut porodici i svim ožalošćenima.