Koncertna sezona i Centar za muzičku edukaciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu sa ponosom najavljuju početak realizacije projekta „Muzički dijalog za 10”

Koncertna sezona i Centar za muzičku edukaciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu sa ponosom najavljuju početak realizacije projekta „Muzički dijalog za 10”

Svjedočeći nadahnutoj posvećenosti, entuzijazmu i želji studenata i djelatnika Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu da svoj potencijal iskoriste na najbolji mogući način u cilju vraćanja umjetničke muzike na mjesto koje joj na bh. kulturnoj sceni s pravom pripada, Koncertna sezona u saradnji sa Centrom za muzičku edukaciju MAS i ove godine, treći put zaredom, organizira projekat iz ciklusa Academy on Tour pod nazivom „Muzički dijalog za 10”.

Organiziran s ciljem širenja edukativnih i umjetničkih vrijednosti te promoviranja rada Akademije, projekat „Muzički dijalog za 10” podrazumijeva posjetu profesora, saradnika i studenata Akademije srednjim muzičkim školama u devet bh. gradova: Bihaću (6. marta), Tuzli (9. marta), Žepču (10. marta), Novom Travniku (12. marta), Trebinju (13. marta), Zenici (18. marta), Širokom Brijegu (19. marta), Mostaru (20. marta) i Sarajevu (23. marta). Posjete će se realizirati u vidu masterclassova sa đacima škola domaćina od profesora i saradnika Akademije, te devet cjelovečernjih koncerata na kojima će se javnosti prezentirati najbolji studenti. Planirano je da učešće u projektu uzme oko hiljadu aktivnih i pasivnih učesnika, što ovaj projekat čini jednim od značajnijih bh. događaja iz oblasti umjetnosti i muzičke edukacije.

Završnica projekta „Muzički dijalog za 10”, koja je zakazana za 20. maj 2020. u sali Vijećnice grada Sarajeva, posvećena je jubileju 65. godišnjice postojanja Akademije i 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena, koja se obilježava širom svijeta. Stoga program koncerta završnice projekta je pažljivo selektiran i posvećen ovom jubileju iz tri aspekta. Prvi aspekt ogleda se u izvedbi djela Ludwiga van Beethovena: Gudački kvartet br. 4 , op. 18 c-mol, jednog od krucijalnih Beethovenovih kamernih djela, u izvedbi profesorica i asistentica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Drugi aspekt ogleda se u doprinosu bh. kompozitora ovom jubileju. Isti sastav umjetnica će premijerno izvesti i dva nova djela, posebno pisana za ovu priliku kao svojevrstan omaž Beethovenu, od renomiranih kompozitora, profesora Muzičke akademije, Ališera Sijarića djelo Ikona slikana pijeskom –hommage á Beethoven i Dine Rešidbegovića djelo Beethoven 21. Treći, ujedno i najbitniji aspekt predstavlja finalna tačka koncerta, Beethovenova Oda radosti iz Devete simfonije, koju će izvesti pedeset učenika muzičkih škola iz devet bh. gradova, zajedno sa pedeset studenata Akademije, pod dirigentskom palicom profesora Emira Mejremića. Ovim nastupom će se kreirati istinski spektakl bosanskohercegovačkog odavanja počasti velikom Beethovenu.

Partner završnice projekta je Goethe-Institut, koji je koncert već uvrstio u Festival regije jugoistočne Evrope posvećen obilježavanju Beethovenove godišnjice, dok je pokrovitelj završnog gala koncerta Grad Sarajevo i gradonačelnik gospodin Abdulah Skaka.