Unapređenje kapaciteta za genetičko testiranje, trening i savjetovalište u području nasljednih duševnih poremećaja

INGEB

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu uspješno je realizirao projekat sufinansiran od Ministarstva civilnih poslova BiH s ciljem jačanja kapaciteta za međunarodnu naučnu i tehnološku saradnju.

Kao član projektnog konzorcija Institut je aktivno učestvovao u pripremi projektnog prijedloga ENGAGE (CA17130) koji je odobren za COSTfinansiranje od COST-a u ukupnom iznosu od oko 150 hiljada eura.
Iako je psihijatrijska genetika jedna od vodećih grana genetike i medicine, standardna primjena konkretnih znanja u praksi je zanemarljiva. EnGagE je zamišljen kao projekat razmjene znanja i unapređenja stručnosti pretkliničkih i kliničkih profesionalaca na polju neuroznanosti, psihijatrijske genetike, psihosocijalnih istraživanja i etike s ciljem translacije znanja na tim poljima u svakodnevnu medicinsku praksu. Translacija znanja podrazumijeva da se kroz ovaj četverogodišnji projekat kreiraju smjernice za genetičko testiranje, interpretaciju rezultata genetičkog testiranja u psihijatrijsko-genetičkom savjetovanju koje će biti usklađene sa evropskim zakonima i bioetičkim smjernicama u genetičkom savjetovanju. 

S tim u vezi saradnici Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju su u okviru projekta finansiranog od MCP-a aktivno učestvovali u pripremama prijedloga i prijavi ENGAGEprojekta COST-u. Laboratorija za humanu genetiku spomenutog instituta paralelno je poduzela mjere povećanja istraživačkih kapaciteta i naučne vidljivosti realizacijom planiranih aktivnosti: (1) populacijsko-genetičke analize postojećeg biološkog uzorka u procesu genotipizacije, (2) jačanja interdisciplinarnih veza između genetičara i kliničara i (3) povećanja lokalne vidljivosti projekta i plana budućeg razvoja ove oblasti.
Institut poziva sve zainteresirane stručnjake u ovom polju da se pridruže u realizaciji projekta EnGagE (https://www.cost.eu/actions/CA17130#tabs|Name:overview).