Radionica o uređivanju genoma Američke ambasade i Univerziteta u Sarajevu

Radionica o uređivanju genoma Američke ambasade i Univerziteta u Sarajevu

Američka ambasada u Sarajevu će od 26. do 30. septembra ugostiti uglednog stručnjaka za biotehnologiju dr. Bing Yanga s Univerziteta Missouri koji će voditi radionicu o tehnologiji uređivanja genoma na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) Univerzitetu u Sarajevu.  Američkom stručnjaku i istraživačima s Univerzitetu u Sarajevu će se pridruziti kolege s Univerziteta Baku iz Azerbejdžana. Radionicu je finansijski podržao američki State Department a implementaciju programa omogućilo Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Udruženje genetičara u Bosnia Hercegovini. Cilj radionice je podizanje svijesti o tome kako bi moderna biotehnologija mogla dovesti do značajnog napretka u poljoprivredi i poboljšanja proizvodnje hrane u uslovima klimatskih promjena.

 

Naučni napredak u posljednjih 10 godina uveliko je ubrzao razvoj novih proizvoda biotehnologije, posebno onih dobivenih zahvaljujući ovoj relativno novoj tehnici.

Zajedno sa drugim alatima, biotehnologija može doprinijeti očuvanju okoliša, poboljšanju biodiverziteta i prilagođavanju klimatskim promjenama. Koristeći biotehnologiju, naučnici mogu ubrzati razvoj biljaka koje su bolje prilagođene promjenjivim uvjetima okoline, kao što su suša, salinitet, visoke temperature, kao i smanjiti potrebu za inputima koji doprinose emisiji ugljika.

 

S obzirom na brzinu postupka i raznolikost proizvoda koje se mogu kreirati uređivanjem genoma, mnoge zemlje su već revidirale propise ili namjeravaju revidirati propise kako bi se prilagodile ovim naučnim dostignućima. Zakonodavci širom svijeta razmatraju načine reguliranja proizvoda uređivanja genoma; neki proizvodi su već dobili tržišna odobrenja, a nekoliko zahtjeva za komercijalizaciju čeka odobrenje. Nadamo se da ce bh zakonodavci prepoznati potencijal ove napredne tehnologije i stvoriti uvjete za naučno istraživanje i saradnju u ovom polju.

 

Dio radionice je osmišljen da pomogne Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju da razvije platformu za sigurnu i odgovornu primenu uređjivanja genoma  buduci da posjeduju kapacitet da prihvate i implementiraju tehnički aspekt predložene tehnologije transfera, kao i da služi kao kontakt-tačka za širenje znanja o modernoj biotehnologiji u budućnosti.

 

1

2