Promocija knjige „Divoševo evanđelje“

Datum događaja
05
Dec
Mjesto događaja
Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Franje Račkog 1, Sarajevo

U sklopu promocija izdanja Instituta u četvrtak 5. decembra 2019. godine Institut za jezik organizira promociju knjige prof. dr. Lejle Nakaš „Divoševo evanđelje: Studija i kritičko izdanje teksta“.

Divoševo evanđelje još je jedno u nizu bosanskih evanđelja koja se tek u posljednje vrijeme počinju intenzivnije obrađivati i izdavati. Rukopis Divoševog evanđelja otkriven je 1960. godine u Crkvi sv. Nikole u Podvrhu kod Bijelog Polja na Limu, a sada se nalazi na Cetinju u Manastirskoj riznici. Evanđelje pisano za plemića Divoša Tihoradića, koji se 1332. i 1333. godine spominje kao svjedok u poveljama bana Stjepana Kotromanića, spada u red najbogatije iluminiranih rukopisa u cjelokupnoj srednjovjekovnoj produkciji rukopisnih knjiga na slavenskom jeziku. U ovoj knjizi donosi se kritičko izdanje s uvodnom studijom na stotinu stranica u kojoj su analizirani jezik i grafija ovog vrijednog rukopisa. Izdavanjem ovakvih tekstova umnogome se olakšava rad svim slavistima koji se bave tekstom evanđelja te se popunjava višedecenijska praznina u izdanjima bosanskih evanđelja, koja su vrlo važna jer predstavljaju najarhaičnije spomenike ove vrste i nezaobilazna su karika u lancu istraživanja ove vrste.

Promotori će biti dr. Alen Kalajdžija i mr. Erma Ramić-Kunić iz Instituta za jezik te mr. Fatima Veispahić i mr. Belmin Šabić.

Dobro došli!

Plakat