Predstavljanje edukativnih programa na Elettra Sincrotrone Trieste

Elettra Sincrotrone Trieste
Datum događaja
18
Feb
Mjesto događaja
Rektorat Univerziteta u Sarajevu, Obala Kulina bana 7/II, Sarajevo

Elettra Sincrotrone Trieste je međunarodni multidisciplinarni istraživački centar koji djeluje kao korisničko postrojenje, a sadrži 2.0/2.4 GeV sinhrotronski svjetlosni izvor (Elettra) treće generacije, slobodno elektronski laser (FERMI@Elettra) i razne laboratorije za podršku. 

Više informacija dostupno je na: https://www.elettra.trieste.it/.

Pozivamo sve zainteresirane da učestvuju na predstavljanju edukativnih programa za Zapadni Balkan na Elettri iz oblasti radijacijske obuke (SYRTEP-WB) i stažiranja (SYRIP-WB), doktorskih i postdoktorskih stipendija iz oblasti sinhrotrone radijacije i primjene, koje će biti održano 18. 02. 2020. godine sa početkom u 9:30 u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Ovaj događaj ima za cilj podsticanje naučne saradnje između zemalja Zapadnog Balkana kroz obuku istraživača na doktorskom i postdoktorskom nivou. Na sastanku će biti predstavljene mogućnosti koje nudi Elettra i slobodno elektronski laser Fermi@Elettra u Trstu, Italija, kao i mogućnosti koje su otvorili SYRTEP-WB i SYRIP-WB.

Obje inicijative, SYRTEP-WB i SYRIP-WB, imaju za cilj pružanje podrške mladim naučnicima koji djeluju u područjima nauke o materijalima, fizike, inženjerstva i životnih nauka (life sciences). SYRTEP-WB i SYRIP-WB će nuditi stipendije studentima doktorantima i istraživačima na postdoktorskom nivou, potičući ih da savladaju tehnike sinhrotronskog zračenja primjenjujući ih na svoje specifične istraživačke interese.

Predstavljanje će biti organizirano na engleskom jeziku bez prijevoda. 

Molimo da svoje učešće potvrdite prijavom na e-mail: lejla.dizdarevic@unsa.ba do 13. 02. 2020. godine.

Plakat