Predavanje „Urbano zagađenje i energetska tranzicija, koja su rješenja dugoročno najbolja za grijanje i transport?“

Datum događaja
26
Feb
Mjesto događaja
Rektorat Univerziteta u Sarajevu, Obala Kulina bana 7/II, Sarajevo

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati vas na predavanje „Urbano zagađenje i energetska tranzicija, koja su rješenja dugoročno najbolja za grijanje i transport?“, koje će održati dr. sc. Neven Duić, redovni profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, 26. februara 2020. godine (srijeda), s početkom u 11:00 sati u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Obala Kulina bana 7/II. Molimo vas da na datom registracijskom linku potvrdite svoje prisustvo.

Ova atraktivna i za građane Kantona Sarajevo a i BiH izuzetno životna tema je uvod i najava za konferenciju o održivom razvoju energetike, voda i okoliša, koja će se održati u junu 2020. godine u Sarajevu u organizaciji Međunarodnog centra za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES centar) i Udruženja konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine. SDEWES centar je inovativna platforma koja okuplja naučnike iz raznih oblasti, iz preko 55 zemalja, koja je sposobna obrazovati raznolike radne grupe koje mogu ponuditi inovativna, na posljednjim tehnološkim dostignućima zasnovana rješenja za raznolike probleme u vezi sa održivim razvojem, okolišem i efikasnim i efektnim korištenjem prirodnih resursa. 

U sklopu promocije elektromobilnosti građanima Sarajeva nudimo i demonstracijske vožnje električnim automobilom Tesla Model S, s početkom u 9:00 sati ispred ulaza u zgradu Rektorata Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana 7). Za demonstracijske vožnje nije potrebna prethodna prijava. 

Neven DuićDr. sc. Neven Duić redovni je profesor u Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i okoliš Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Član je Strateškog odbora za istraživačku infrastrukturu od 2017. godine, član Nacionalnog odbora za praćenje okvirnih programa Evropske komisije za istraživanje i razvoj tehnologije od 2011. godine, koordinator hrvatskog sudjelovanja u 40 međunarodnih naučnoistraživačkih projekata.