Koncert u čast nekadašnjih profesora Muzičke akademije povodom „Dana Univerziteta u Sarajevu“

Muzička akademija
Datum događaja
14
Dec
Mjesto događaja
Muzička akademija u Sarajevu, sala Srednje muzičke škole

Povodom „Dana Univerziteta u Sarajevu“ Koncertna sezona 2018/2019. i Gudački orkestar Muzičke akademije u Sarajevu u saradnji sa solistima Amilom Ravkić (mezzosopran), Sakibom Lačevićem (flauta) i Sanjinom Salčinom (klarinet) predstavljaju djela kompozitora koji su svojim edukativnim angažmanom obilježili rad ove najznačajnije muzičke obrazovne institucije u Bosni i Hercegovini od njenog postanka do danas.
Koncert na kojem će se izvesti djela kompozitora koji su svojim kompozitorskim ali i ukupnim društvenim djelovanjem krojili historiju muzike u Bosni i Hercegovini, čime su kompozitorstvo u Bosni i Hercegovini uveli i zadržali na evropskoj i svjetskoj umjetničkoj muzičkoj sceni, održat će se u petak 14. 12. 2018. s početkom u 19:30 na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u sali Srednje muzičke škole.
Kompozitorstvo u Bosni i Hercegovini nema višestoljetnu tradiciju poput razvijenih društava Zapada; njegov razvoj započeo je dolaskom austrougarske vlasti potkraj 19. stoljeća. No, proći će od tog trenutka i nekoliko desetljeća prije nego stasa u ozbiljnu djelatnost koja je sposobna svojom umjetničkom vrijednošću garantirati svoj opstanak, daljnji razvoj i sigurno mjesto u društvu. Program koncerta provest će publiku kroz period snažnog razvoja kompozitorstva, 60-ih godina 20. stoljeća, koji se nastavio sve do danas. Želeći ukazati na iznimno važnu ulogu Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u bosanskohercegovačkom društvu kao sukreatora onoga što nas čini prisutnima i, nadamo se, relevantnima u svjetskom umjetničkom miljeu, Koncertna sezona 2018/2019, Gudački orkestar pod dirigentskom palicom Darija Vučića i solisti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu posvećuju ovaj koncert svim svojim nekadašnjim profesorima, bez kojih ova institucija i sve ono što ona jeste ne bi postojali.

Dobro došli!
 

Koncert Muzičke akademije