Gala koncert završnice projekta „Muzički dijalog za 10“

Gala koncert završnice projekta „Muzički dijalog za 10“
Datum događaja
20
Maj
Mjesto događaja
Vijećnica

Gala koncert završnice projekta „Muzički dijalog za 10“ – implementiranog uz podršku UN-ove platforme „Dijalog za budućnost“, zajedničke inicijative UN-a i Predsjedništva BiH – održat će se u ponedjeljak 20. maja 2019. s početkom u 15:00 sati u Vijećnici grada Sarajeva. 

Prvi dio projekta je realiziran kroz turneju Muzičke akademije, u sklopu koje su profesori, saradnici i studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u periodu februara i marta 2019. godine obišli devet bosanskohercegovačkih gradova (Mostar, Trebinje, Travnik, Bugojno, Banja Luka, Doboj, Bijeljina, Brčko i Tuzla) te održali preko 50 masterclassova sa 300 đaka muzičkih škola i devet cjelovečernjih koncerata pred ukupno 1.200 ljudi.

Na gala završnici projekta odabrani đaci, učesnici masterclassova, iz svih devet bosanskohercegovačkih gradova će doći u Sarajevo i zajedno sa studentima i saradnicima MAS održati zajednički nastup u Vijećnici grada Sarajeva kao direktnu realizaciju istinskog „Muzičkog dijaloga za 10“. Posebno za tu priliku, kompozitori MAS Dino Rešidbegović i Hanan Hadžajlić su iskomponirali djelo „Transcultural etude“ koje će se praizvesti tog dana.

Koncert će ujedno biti održan i povodom proslave jubileja 70 godina Univerziteta u Sarajevu i Dana osnivanja Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.
 
 
12. Festival muzičke svečanosti
povodom 70 godina UNSA, Dana MAS i završnice projekta „Muzički dijalog za 10“ 

Gala koncert „Muzički dijalog za 10“

Učesnici: učenici muzičkih/glazbenih škola BiH, studenti i saradnici MAS 

Dirigent: Emir Mejremić

Na programu djela: J. S. Bacha, W. A. Mozarta, G. Mahlera, S. Rahmanjinova, M. Gangija, J. Tiensuua i praizvedba „Transcultural etude no. 1 i 2“ Hanan Hadžajlić i Dine Rešidbegovića