Gala koncert u čast izbora bh. predstavnika na 69. svjetskom trofeju harmonike u Portugalu!

Gala koncert u čast izbora bh. predstavnika na 69. svjetskom trofeju harmonike u Portugalu!
Datum događaja
21
Okt
Mjesto događaja
Srednja muzička škola Sarajevo

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sa ponosom najavljuje prve bh. izbore za predstavnika BiH na 69. svjetskom trofeju harmonike (Trophée mondial) koje organizira Akademija.

Svjetski trofej harmonike je jedno od najstarijih i najprestižnijih akordeonističkih takmičenja svijeta, koje će se ove godine održati u Louléu (Algarve, Portugal) od 3. do 10. novembra 2019. godine. Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu je 2019. godine postala pravosnažna članica svjetske akordeonističke elite, te će se prvi put među delegatima članovima žirija iz 37 zemalja svijeta naći i delegat Muzičke akademije u Sarajevu prof. dr. Belma Šarančić Nahodović.

U čast izbora bh. predstavnika za Svjetski trofej u ponedjeljak 21. 10. 2019. u 19:00 sati u sali Srednje muzičke škole Sarajevo održat će se gala koncert na kojem će se predstaviti odabrani bh. predstavnici u kategorijama solo i kamerne muzike.

Kao specijalni gosti koncerta nastupit će renomirani akordeonisti Belma Šarančić Nahodović i Nihad Hrustanbegović, zajedno izvodeći repertoar pažljivo odabran za ovu priliku. U čast nadolazećem jubileju 250. godina rođenja kompozitora Ludwiga van Beethovena, koji će se širom svijeta slaviti tokom 2020. godine, umjetnici će izvesti II stav (Allegretto), Beethovenove VII simfonije, što će ujedno predstavljati prvo svjetsko izvođenje ovog djela u aranžmanu za dvije harmonike.

Umjetnik Nihad Hrustanbegović je specijalno za ovu priliku napisao djelo In the Zen of Sirius, posvećeno takmičenju Trophée mondial i profesorici Belmi Šarančić Nahodović, koje će ovo dvoje umjetnika premijerno izvesti na gala koncertu.

Ulaz na koncert je besplatan.