Drugi koncert nastavnika MAS pod okriljem 14. „Majskih muzičkih svečanosti“

Drugi koncert nastavnika MAS pod okriljem 14. „Majskih muzičkih svečanosti“
Datum događaja
04
Jun

Nakon koncerta otvorenja ovogodišnjeg izdanja „Majskih muzičkih svečanosti”, gdje su nastupili nastavnici Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u sklopu festivalskog programa će biti upriličeno drugo predstavljanje profesora i saradnika MAS. Njihov koncert održat će se u petak 4. juna 2021. godine u Koncertnoj sali „Cvjetko Rihtman” (sala Srednje muzičke škole Sarajevo) u 19 sati.

Stilski raznovrstan program bit će otvoren izvedbom triju karakterno različitih stavova iz Svite BWV 995 Johanna Sebastiana Bacha (1685–1750), koja predstavlja ornamentiranu verziju njegove čuvene Svite za violončelo br. 5 BWV 1011 u aranžmanu za lutnju. U interpretaciji gitariste Adnana Alagića moći će se čuti preludij koji iz mirnog pulsa prelazi u motorični fugatni odjeljak, nakon čega će uslijediti dva plesna stava, allemande umjerenog tempa, te živahna i pokretljiva gigue.

Prvi stav Andante con motto iz Klavirskog trija op. 1, br. 1, debitantskog djela francuskog kompozitora Césara Francka (1822–1890) izvest će pijanista Dragan Opančić, violinistica Yeon Ju Jeong, te violončelista Isak Haračić. Provlačenjem nekoliko tema kroz sva tri dijela kompozicije Franck u ranoj stvaralačkoj fazi afirmira cikličko koncipiranje muzičke strukture kao svoj dominantni umjetnički habitus, dok se u izrazu oslanja na jezik kasnog romantizma s primjetnim utjecajima stvaralaštva Franza Liszta (1811–1886) i Richarda Wagnera (1813–1883).

Pijanistica Višnja Bakalar predstavit će se interpretacijom Sonatine Mauricea Ravela (1875–1937), gdje se kroz tri kohezivne muzičke slike odražava sinteza klasičkog tretmana forme, te impresionističkog kolorita i melodijske fluidnosti. Na repertoaru će se naći i Pet melodija za violinu i klavir op. 35b Sergeja Prokofjeva (1891–1953), koji svoju muziku doživljava kao spoj klasične i inovatorske linije, uz motorične, lirske i skercozno-humorističke momente. Pet minijatura, baziranih na tonalitetnom i karakternom kontrastu, svirat će violinistica Tamara Arsovski i pijanistica Zerina Šabotić.

Koncert će biti zaokružen izvedbom prvog stava Allegro maestoso ma appassionato iz virtuozne Sonate op. 8 mađarskog kompozitora Zoltána Kodálya (1882–1967) u interpretaciji violončelistice Belma Alić. Jedno od najsloženijih djela u solističkoj literaturi za gudače, temelji se na umjetnički artikuliranom muzičkom idiomu mađarske narodne vokalne prakse. Ovaj furiozni stav, uokviren u sonatni oblik, specifičan je po modalnosti, pentatonskim melodijskom mišljenju, parlando-rubato ritmici te proširenom izražajnom opsegu instrumenta.

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca će biti ograničen. Ulaz na koncert je besplatan uz obaveznu rezervaciju koju je moguće izvršiti telefonom na br. 062/204-906 ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba. S obzirom na spomenuta ograničenja, ovaj događaj moći će se pratiti uživo putem zvaničnog YouTube-kanala Koncertne sezone MAS.

1