Ciklus predavanja: Muzika u kontekstu 2020/2021.

Ciklus predavanja: Muzika u kontekstu 2020/2021.
Datum događaja
18
Mar

Univerzitet u Sarajevu
Muzička akademija
 
Ciklus predavanja:
Muzika u kontekstu 2020/2021.
 
Predavač: Antonio Underwood
Tema: Jazz Music and Society
Voditeljica programa: van. prof. dr. Amila Ramović, MAS UNSA, amila.ramovic@mas.unsa.ba
Termin: četvrtak, 18. 03. 2021, 19:00

***
Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu najavljuje gostovanje Antonija Underwooda, istaknutog džez-muzičara, kompozitora, producenta i pedagoga u nastavnom programu predmeta „Muzika u kontekstu“. Predavanje će biti usmjereno ka sagledavanju prakse džez-muzike u kontekstu kulturnih, historijskih i društveno-političkih aspekata djelovanja afroameričke zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama. Antonio Underwood će s pohađateljima kursa podijeliti dio svoga ogromnog iskustva kao muzičara ali i istraživača i promotora razvoja prakse džez-muzike kako u SAD-u tako i u sredinama u kojima ova praksa ne čini primarni izričaj. 
Program vodi i moderira muzikologinja dr. Amila Ramović, vanredna profesorica na Muzičkoj akademiji i Akademiji scenskih umjetnosti UNSA, u okviru nastavne oblasti muzika u kontekstu.

***

Antonio Underwood je muzičar, muzički pisac, pedagog i producent. 
Nakon studija klasične tube na Yale School of Music (1987) Antonio Underwood bio je član McCoy Tyner Big Banda, dobitnika dviju nagrada Grammy, sarađujući s umjetnicima među kojima su Dee Dee Bridgewater, Savion Glover, Diane Reeves i Slide Hampton. Nastupao je na svim najvažnijim džez-pozornicama svijeta. Karijeru je započeo u 19. godini svirajući u klubovima u New Yorku (Lush Life, Sweet Basil’s, Village Gate, The Vanguard, the Greenwich House, The Public Theatre, Alternate Museum itd.) i na festivalima (JVC, South Seaport itd.). Pored toga što je svirao s legendarnim Maxom Roachom, Tony je nastupao i s drugim velikanima džeza, među kojima su Jerry Gonzalez, Julius Preister, Delfeayo Marsalis, Bob Belden, Christian McBride, Cecil Taylor, Cecil Bridgewater, Vincent Herring, Joshua Redman, Javon Jackson, Lester Bowie, John Faddis, Charlie Haden, Eddie Henderson, Billy Harper, John Zorn, Steve Turre, Virgil Jones, John Stubblefield, Joe Lavano, Howard Johnson, Ray Draper, Muhal Abrahams, Leroy Jenkins, Julius Hemphill, Henry Threadgill, Andrew Cyril, Fred Hopkins, Ed & David Townsend i mnogi drugi. Bio je dio tima mjuzikla Juan Darien, koji su priredili kompozitor oskarovac Elliot Goldenthal i redateljica, dobitnica nagrade Tony Julie Taymor, te predstave Jelly’s Last Jam, koja je također osvojila nagradu Tony
Dobitnik je niza priznanja. Prvi  je Amerikanac pripadnik afroameričke zajednice koji je nosilac Alumni Award na Yale School of Music 1987, kao i priznanja George Lucas Scholar za oblast komponovanja muzike za film i televiziju na University of Southern California. Dobitnik je Yale University African American Cultural Center Award, kao i priznanja Francis Louis Kirchoff i NY Philharmonic Aspen Festival Scholar. U pedagoškoj i istraživačkoj praksi dobitnik je Fulbrightove stipendije i posvećen je istraživanju i razvoju kulture džeza u sredinama u kojima ona nije dominantna. 

***

Predavanje će biti održano putem platforme Zoom u četvrtak 18. 03. 2021. godine s početkom u 19 sati. 
Zahtjev za link moguće je podnijeti registracijom putem Google Forms:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf1bCvFgpqEzHKm29_fEYPO2NgzdU_XRc63pngeAAU1l82J5w/viewform?usp=pp_url. 

1