Recital mlade sopranistice Jovane Pavlović dio programa 17. Majskih muzičkih svečanosti

Datum događaja
28
Maj

Na 17. Majskim muzičkim svečanostima predstavit će se Jovana Pavlović, studentica Odsjeka za solo pjevanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. Vedrane Šimić. Ova mlada sopranistica nastupit će uz klavirsku pratnju v. umj. sar. dr. Milana Lucića u utorak, 28. maja 2024. godine u 19:00 u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS.

Raznolik program recitala uključit će djela kompozitora kao što su G. B. Fasolo, G. B. Bassani, J. S. Bach, W. A. Mozart, G. Puccini, J. Hatze i D. Pejačević.

Ulaz je slobodan.

Jovana Pavlović (2003, Podgorica), sopran. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završila je u Podgorici. Studentica je druge godine Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za solo pjevanje, u klasi prof. Vedrane Šimić. Dobitnica je prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima u Srbiji (Međunarodno takmičenje solo pevača VeraKovač Vitkai, Novi Sad), Hrvatskoj (Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski, Osijek), Bosni i Hercegovini (Majske muzičke svečanosti, Bijeljina). Usavršavala se i na majstorskim radionicama kod profesora: B. Jerković, V. Šimić, M. Gojčeta-Silić, O. Šober, E. Hasanagić, P. Marrocu.

Milan Lucić (Zenica, 1985), klavir. Diplomirao je (2007), a zatim I magistrirao (2011) na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji Univerzitetau Sarajevu u klasi prof. Svetlane Chlaidze, gdje 2015. Godinezavršava i III ciklus studija, čime stiče zvanje doktora muzičkihumjetnosti iz oblasti klavira. Trenutno je zaposlen kao viši umjetničkisaradnik na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod eminentnih pijanista i pedagoga kao što su J. Novotny, L. Pogorelić, G. Vidović, E. Tawaststjerna, R. Gediga, D. Merlet, te kod prof. Johannes i Edoard Kutrowatz (Baden, Austrija). Dobitnik je nagradne stipendije Fondacije Karim Zaimović (2006), stečene na osnovu uspjeha na studiju i doprinosa kulturnom stvaralaštvu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, stipendije za prestižni masterkurs na L’Academie musicale de Villecroze (Francuska), priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, te je višestruko nagrađivan na različitim takmičenjima od kojih su najznačajnije specijalna nagrada na Federalnom takmičenju u Livnu (2006), kao i treća nagrada na Internacionalnom takmičenju Val Tidone u Italiji (2007). Koncertirao je na festivalima Sarajevska zima, Baščaršijske noći, Dani Kantona Sarajevo, a nastupao je i sa Sarajevskom filharmonijom (2008). Do sada je održao niz zapaženih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj.

Informacije o programu 17. Majskih muzičkih svečanosti dostupne su na www.mas.unsa.ba.

2