Značajan uspjeh bosanskohercegovačkih geografa: objavljena naučna monografija "Geografija Bosne i Hercegovine"

Značajan uspjeh bosanskohercegovačkih geografa: objavljena naučna monografija "Geografija Bosne i Hercegovine"

Početkom ovog mjeseca u izdanju izdavačke kuće Springer Nature objavljena je prva naučna monografija koja se bavi sistematičnim objašnjenjem savremene geografske stvarnosti Bosne i Hercegovine pod naslovom „The Geography of Bosnia and Herzegovina – Geografija Bosne i Hercegovine“.

 

„Geografija Bosne i Hercegovine“  je prva naučna knjiga o geografiji naše zemlje na engleskom jeziku čiji su autori profesori Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu: prof. dr. Haris Gekić, prof. dr. Aida Bidžan-Gekić, prof. dr. Nusret Drešković i prof. dr. Ranko Mirić, te prof. dr. Peter Remenyi sa Univerziteta u Pečuhu iz Mađarske.

 

Knjiga predstavlja djelo od historijske važnosti ne samo za bosanskohercegovačku nauku već i za promociju naše zemlje širom svijeta, jer će sasvim sigurno knjiga postati redovan udžbenik na mnogim univerzitetima. Pokrovitelj izdanja je Međunarodna geografska unija (IGU).

 

Promocija ovog značajnog izdanja planirana je za mjesec juli 2022. godine, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, uz prisustvo predstavnika Međunarodne geografske unije i izdavačke kuće Springer.

 

Knjiga je dostupna na The Geography of Bosnia and Herzegovina | SpringerLink.