Preminuo profesor emeritus dr. Mehmed Bublin

Preminuo profesor emeritus Mehmed Bublin

U 85. godini preminuo je Mehmed Bublin, profesor emeritus Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ovu vijest sa velikim žaljenjem su primili njegovi bivši studenti, kolege i poznanici.

Profesor Bublin je studirao i diplomirao na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je također i magistrirao, a doktorirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

U periodu 1990-2002. obavljao je funkciju direktora Instituta za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje Sarajevo. Bio je predsjednik Društva urbanista Bosne i Hercegovine. Od 2002. je radio kao profesor na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te obavljao funkciju šefa Odsjeka za saobraćajnice. Nastavničku djelatnost je obavljao još i na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, Arhitektonskom, Šumarskom i Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

U svom dugogodišnjem radu učestvovao je u izradi preko 40 prostornih planova općina, 3 prostorna plana regija i 4 plana posebnih područja, te desetak urbanističkih planova gradova, a bio je i koordinator izrade prvog prostornog plana Bosne i Hercegovine.

Autor je preko 50 naučnih i stručnih radova iz oblasti prostornog uređenje i saobraćaja, a također je učestvovao u organizaciji velikog broja okruglih stolova, simpozija i konferencija koje su se odnosile na teritorijalni i urbani razvoj Bosne i Hercegovine i razvoj saobraćaja.

Objavio je preko 10 knjiga i monografiju.