Novi međunarodni uspjeh istraživača sa Univerziteta u Sarajevu: Promovirana digitalna izložba o torturi nad vjernicima u Sovjetskom Savezu

Novi međunarodni uspjeh istraživača sa Univerziteta u Sarajevu: Promovirana digitalna izložba o torturi nad vjernicima u Sovjetskom Savezu

Istraživači laboratorije Sarajevo Graphics Group sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i članovi Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA su nakon projekata na Kipru, Malti, Italiji, Albaniji, te u zemljama bivše Jugoslavije realizirali projekat „Underground“ koji svjedoči o represijama nad pravoslavnim vjernicima u Sovjetskom Savezu. 

Na poziv dr. Jamesa Kapala sa University College Cork, Irska, koordinatora ERC-projekta „Hidden Galleries“, nakon workshopa koji je prof. dr. Selma Rizvić, voditeljica laboratorije Sarajevo Graphics Group, održala u okviru COST-projekta NEP4DISSENT, bh. ekipa je angažirana na digitalizaciji izložbe dokumenata iz arhiva sovjetske tajne policije, koji svjedoče o represiji nad vjernicima i njihovim suđenjima.

U pet priča, kroz koje nas vodi glumac Adnan Hasković, saznajemo sudbine pravoslavnih vjernika koji su gradili tajne crkve pod zemljom, u strahu i pri svijesti da bi, ako budu otkriveni, mogli dobiti kaznu od 25 godina robije u Sibiru. Kroz Virtual Reality okruženja, gledatelji se mogu upoznati sa podzemnim crkvenim prostorima, prošetati njima, vidjeti predmete i dokumente iz tog vremena.

„Ova stranica historije bivšeg Sovjetskog Saveza tek se otkriva, a njeno stavljanje u formu digitalne priče, u virtuelnoj realnosti, učinit će je atraktivnom i dostupnom posjetiocima iz cijelog svijeta“, rekla je prof. dr. Selma Rizvić, koordinatorica projekta.

Projekat je promoviran online u okviru konferencije „Secret Police and the Study of Religions: Archives, Communities and Contested Memories“, a na njemu su radili: scenarista Fatmir Alispahić, autor muzike i dizajner zvuka Adnan Mušanović, kostimografi Adisa Vatreš Selimović i Monika Močević, make-up Naida Đekić, operater telepromptera Iman Osmanagić, glumac Adnan Hasković, snimatelj Bojan Mijatović, 3D modeliranje Aida Sadžak, Unity developeri Ivona Ivković Kihić i Edo Škaljo, te grafički dizajn i producent Selma Rizvić.

Projekat se može vidjeti na: 
http://h.etf.unsa.ba/underground,
a trailer na:
https://youtu.be/R9QxnXhn7IY.