Ambasador Diego Arria posjetio Univerzitet u Sarajevu

Ambasador Diego Arria posjetio Univerzitet u Sarajevu

U okviru posjete Diega Arrie, bivšeg ambasadora Venecuele u Ujedinjenim nacijama i predsjedavajućeg i člana Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (1992-1993), Bosni i Hercegovini, ambasador Arria i generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar, posjetili su danas Univerzitet u Sarajevu i susreli se sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom. Sastanku su prisustvovali prof. dr. Jasmin Ahić, dekan fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA i mr. Miroslav Živanović, šef Kabineta rektora.

Tijekom sastanka rektor Škrijelj je predstavio historiju visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, te osnivanje i razvoj Univerziteta u Sarajevu, istaknuvši njegov značaj kao najveće i najstarije visokoobrazovne institucije u zemlji. Naglasio je predanost i doprinos ambasadora Arrie, te se, u osvrtu na njegovu knjigu „Usporeni genocid u Bosni“ zahvalio na trudu, radu i dosljednosti iskazanoj prema Bosni i Hercegovini.  Također, istakao je da knjiga koju je napisao ambasador Aria doprinosi istini o Bosni i Hercegovini, rasvjetljava prošlost ove zemlje i doprinosi njenom razumijevanju, te da će poslužiti kao važan podsjetnik budućim generacijama, osiguravajući da se zločini iz prošlosti ne ponove, kako u Bosni i Hercegovini tako i bilo gdje drugdje u svijetu.

Tokom posjete Univerzitetu u Sarajevu ambasador Arria se osvrnuo na sinoćnju promociju knjige upriličenu u Vijećnici, te podijelio svoje emocije rekavši da je bio duboko dirnut prijemčivošću prisutnih, pažljive i angažirane publike. Naveo je da njegova knjiga predstavlja neovisan i istinit prikaz onoga što se dogodilo u Bosni i Hercegovini, te da je njena svrha pružiti sveobuhvatno razumijevanje prošlih događaja, osiguravajući da se istina sačuva i ne iskrivi tijekom vremena. Posebno je istakao namjeru da knjiga dopre do mladih ljudi u Bosni i Hercegovini, omogućujući im da steknu dragocjene uvide u historiju svoje zemlje.

Ambasador Arria je izrazio zadovoljstvo na prilici da posjeti Univerzitet u Sarajevu i održi predavanje na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, prepoznajući ključnu ulogu koju ova institucija ima u očuvanju herojskih djela nebrojenih pojedinaca iz ove zemlje. Naglasio je kako je važno osigurati da se ne zaborave vrijednosti koje su branili ovi hrabri pojedinci, te da Univerzitet svojom temeljnom ulogom služi kao čuvar tih vrijednosti za buduće generacije.

Namjera ambasadora Diega Arrie da svojom knjigom dopre do mladih i njegovo uvažavanje uloge Univerziteta pokazali su njegovu predanost Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

Ambasador Arria je Počasni građanin Grada Sarajeva, Počasni član Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i autor knjige ,,Usporeni genocid u Bosni". Izdavač knjige na bosanskom jeziku je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Ambasador Diego Arria posjetio Univerzitet u Sarajevu
Ambasador Diego Arria posjetio Univerzitet u Sarajevu
Ambasador Diego Arria posjetio Univerzitet u Sarajevu
Ambasador Diego Arria posjetio Univerzitet u Sarajevu