Promoviran zajednički master-program „Na listi vrijednosti prvo mjesto uvijek je čovjek”

Promoviran zajednički master-program „Na listi vrijednosti prvo mjesto uvijek je čovjek”

„Kad se kreće s namjerom da se nešto dobro uradi u zemlji opterećenoj problemima, mogu se polučiti rezultati kojih često nismo ni svjesni“, ohrabrujuće su riječi dekana Fakulteta islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prof. dr. Zuhdije Hasanovića kojima je započeo svoje obraćanje sadašnjim i budućim studentima zajedničkog master-programa „Međureligijske studije i izgradnja mira“.
Ovaj master, jedinstven po tome što studenti zajedno slušaju predavanja na FIN-u, Katoličkom bogoslovnom fakultetu UNSA i Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu „Sv. Vasilije Ostroški“ Univerziteta u Istočnom Sarajevu, očekuje treću generaciju studenata koji su jučer u Sarajevu imali priliku razgovarati sa svojim kolegama koji studiraju ili su već završili navedeni studij.
„Ovaj master je pun pogodak, naročito u vremenu u kojem živimo. Nadam se da će više mladih generacija proći ovaj studij kako bi naučili da na listi vrijednosti na prvo mjesto uvijek stave čovjeka“, rekao je tom prilikom Bojan Topić, student prve generacije mastera. Njegova kolegica iz druge generacije Almina Šatrović dodala je kako je kroz studij „stekla širi i precizniji uvid u svoju religiju, te se na adekvatan način upoznala i sa drugim religijama“, dok je đakon Milan Đukić, student druge generacije mastera, master upisao „zbog društvene odgovornosti“, te kaže da je master u potpunosti ispunio njegova očekivanja.
Dekan Hasanović se osvrnuo i na razmišljanja studenata koji studiraju ili su studirali, naglašavajući da su svi složni u jednom: „Treba nam mir i razumijevanje – to je ono što ističu svi studenti mastera, bez obzira na to iz kojeg kraja Bosne i Hercegovine dolaze ili kojeg su obrazovanja.“
Do danas kroz prve dvije generacije ovog master-studija na nastavu se upisalo više od 30 studenata, a za akademsku 2019/2020. godinu osigurane su stipendije za određeni broj studenata, u skladu sa ranije propisanim kriterijima. 

Master „Međureligijske studije i izgradnja mira“ podržava USAID-ov projekat „PRO-Budućnost“, koji provodi CRS sa partnerima u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.

Sve informacije o upisu dostupne su na: https://probuducnost.ba/novo/master-studij-izgradnja-mira.
 

Promoviran zajednički master-program
Promoviran zajednički master-program
Promoviran zajednički master-program
Promoviran zajednički master-program