Prof. dr. Rifat Škrijelj: "Poruku Večernjakova pečata potrebno je implementirati u BiH”

Prof. dr. Rifat Škrijelj / Vecernji.ba

Večernjakov pečat posljednjih dana glavna je tema u BiH. Mnogi su ostali iznenađeni kada je u doba pandemije objavljeno da, kao i dosad, finale manifestacije ide u svom televizijskom formatu 7. lipnja. Pozitivno iznenađen zbog te činjenice među mnogima je bio i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj. On je, zajedno s kolegama rektorima Zoranom Tomićem s mostarskog sveučilišta i Radoslavom Gajaninom s banjolučkog sveučilišta, bio pobjednik u kategoriji “Znanost” 18. Večernjakova pečata. Pod njegovim vodstvom sarajevski Univerzitet, najveći u BiH, prolazi kroz najveću reformu od svoga osnutka, a, unatoč brojnim izazovima, Škrijelj uspješno realizira ono što je zamislio.

Predvodnici bolje BiH

- Ja sam jedan od trojice rektora koji su prošle godine dobili Večernjakov pečat i mogu reći da je to jedno prestižno priznanje. Ponosan sam posebno zbog toga što sam ga primio s rektorom Univerziteta u Banjoj Luci i rektorom Sveučilišta u Mostaru. U trenutku kada sam primao priznanje, izrazio sam zahvalnost jer je prepoznat moj i rad mojih kolega na obrazovanju i odgoju onih osoba koje će u datom trenutku biti predvodnici bolje Bosne i Hercegovine. S vremenske distance, kada pogledam kome je sve Večernjakov pečat uručen, to je jedna impresivna lista. Ona pokazuje da se nikada nije ograničio ni bio opterećen nečim već samo vođen rezultatima. Tako sam doživio i priznanje za naša dva univerziteta i jedno sveučilište, za ove tri visokoobrazovne ustanove - istaknuo je Škrijelj u emisiji “Ususret Večernjakovu pečatu”, na kojoj je i televizijska publika mogla vidjeti 150 osoba koje su kandidati za 19. Večernjakov pečat i od kojih će neki od njih ponijeti titulu pobjednika u kategorijama i Osobe godine u BiH.

Ujedinjeni za rezultate

Škrijelj se osvrnuo i na činjenicu da uspješne rezultate bilježe rektori - znanstvenici, i to jedan u Sarajevu, drugi u Banjoj Luci i treći u Mostaru. - Da to prevedem na jezik ove zemlje, jedan od laureata je iz reda srpskog naroda, jedan je Bošnjak, a jedan pripada hrvatskom narodu u BiH. To govori da Večernjakov pečat sadrži poruku koju treba implementirati u Bosnu i Hercegovinu, a to je da ujedinjeni narodi u BiH mogu postizati rezultate i sačuvati ovu zemlju - naglasio je Škrijelj. Osvrnuo se i na postojanje Večernjakova pečata u doba pandemije. - Jako je važno da u aktualnom trenutku, u trenutku jedne svjetske nesreće, pandemije koronavirusa, u vremenu ekonomske krize koja je zahvatila cijeli svijet i jedne, mogu reći, medijske uzburkane scene gledajući globalno, jedan medij ustraje na službenom i kvalitetnom projektu. Kada je politika u pitanju, visokoobrazovne ustanove trebaju biti izvan politike, ali moramo nekada i kao rektori kazati neku riječ o politici javno. Ovo što Večernjakov pečat radi trebali bi prepisati naši političari koji pretendiraju voditi državu Bosnu i Hercegovinu. Trebali bi nagrađivati one uspješne, bez obzira na vjeru, naciju, političku pripadnost, entitet, županiju... I ja javno želim čestitati Večernjakovu pečatu na ovom značajnom uspjehu da se održi unatoč svim izazovima i želim čestitati svim ljudima koji su u prošlosti primili priznanje, osim sebi. Meni su drugi čestitali kada sam u kategoriji “Znanost” primio 18. Večernjakov pečat.

Izvor: Večernji list BiH