Počinje nastava za studente Grupacije medicinskih nauka Univerziteta u Sarajevu u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“

UNSA

Danas 18. 11. 2020. godine federalni ministar zdravstva prof. dr. Vjekoslav Mandić sa saradnicima sekretarom Snježanom Bodnaruk i pomoćnikom ministra za pravne poslove i EU integracije Vedranom Marčinkom primio je delegaciju Univerziteta u Sarajevu koju su činili rektor prof. dr. Rifat Škrijelj i generalni sekretar Kenan Filipović, kao i delegaciju Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u sastavu: direktor prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, pomoćnik direktora za medicinske poslove prof. dr. Haris Vranić i predsjednik Upravnog odbora prim. dr. Sead Željo.

Predmet razgovora bila je uspostava nastave na fakultetima Grupacije medicinskih nauka Univerziteta u Sarajevu i rješavanje pitanja nastavnih baza i univerzitetskih bolnica u Kantonu Sarajevo.

Sastanak je protekao u vrlo konstruktivnoj diskusiji o otvorenim pitanjima i iskazana je jednoglasna opredijeljenost učesnika sastanka da se hitno uspostavi nastava za studente fakulteta Grupacije medicinskih nauka Univerziteta u Sarajevu, te je dogovoreno da će svako od učesnika sa svoje strane poduzeti konkretne korake.

Univerzitet u Sarajevu i Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ će svojim konkretnim zahtjevima i dopunama ranije podnesenog zahtjeva Opće bolnice konkretizirati svoje zahtjeve prema Federalnom ministarstvu zdravstva, a Federalno ministarstvo zdravstva će ubrzati rješavanje istih kako bi bili stvoreni uvjeti za obavljanje praktične nastave u nastavnim bazama u Kantonu Sarajevo, za koje je Senat Univerziteta u Sarajevu već donio svoje odluke.

U tom pogledu, učesnici radnog sastanka su postigli visok stepen saglasnosti o predstojećim aktivnostima koje će omogućiti funkcioniranje Univerziteta i fakulteta Grupacije medicinskih nauka na dobrobit svih studenata i akademskog osoblja Univerziteta u Sarajevu.