Nagrada Evropskog parlamenta LUX Film Prize za film „Bog postoji, zove se Petrunija“

Elma Tataragić

Evropski parlament je 27. novembra 2019. godine u Strazburu dodijelio LUX Film Prize za 2019. godinu. Pobjednički film je „Bog postoji, zove se Petrunija“ Teone Strugar Mitevske rađen po scenariju van. prof. dr. Elme Tataragić, članice kolektiva Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.
Još od 2007. godine nagrada Vijeća Evrope LUX Prize izdvaja filmove koji zadiru u suštinu pitanja važnih za evropsku javnost. Vijeće Evrope vjeruje da je film, kao masovni medij, idealna platforma za otvaranje diskusije i refleksiju kako evropske sadašnjosti tako i budućnosti. Filmovi iz LUX Prize selekcije podižu svijest o nekim od glavnih društvenih pitanja današnjice i, kao rezultat, pomažu izgradnji jakog evropskog identiteta. Ilustrirajući različitosti evropskih tradicija, te bacajući svjetla na procese evropskih integracija, slave univerzalne evropske vrijednosti.
Ovo je još jedna u nizu nagrada za film „Bog postoji, zove se Petrunija“, koji je premijerno prikazan u takmičarskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Berlinu, nakon kojeg ima izuzetno uspješan festivalski život. Ova nagrada je kruna fantastične sedmice za ovaj film, u kojoj je film pored ove nagrade dobio i nagradu na Evropskom filmskom festivalu u Sevilji, te nagradu arapskih filmskih kritičara za najbolji evropski film.

Izvor: Akademija scenskih umjetnosti