Međunarodna ljetna škola „Preispitivanje kulture tolerancije: Evropa, granice i migracije”

Ljetna škola
Datum događaja
18
Sep
Mjesto događaja
Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet Milano Bikoka (University of Milano-Bicocca) organiziraju, po četvrti put, međunarodnu ljetnu školu „Rethinking the Culture of Tolerance“ – „Preispitivanje kulture tolerancije“. Tema kojom se ove godine bave polaznici škole jeste migracija, te je ovo izdanje škole nazvano „Europe, Borders and Migrations“ – „Evropa, granice i migracije“.

Škola će se održati u periodu od 18. do 23. septembra 2017. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
U radu škole učestvovat će oko 35 polaznika, od čega 25 studenata i 10 eminentnih predavača iz BiH, Italije, Njemačke, Austrije, Srbije, Rumunije, Bugarske i Makedonije.
Tri partnerska univerziteta uspješno organiziraju međunarodnu ljetnu školu po četvrti put, a ovogodišnji domaćin je Univerzitet u Istočnom Sarajevu.
Uzimajući u obzir važnost teme ovogodišnje ljetne škole „Evropa, granice i migracije“ za područje Balkana, na svečano otvaranje škole pozvani su predstavnici organizacija i institucija koje se bave ovim pitanjem kao što su UNHCR, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.
Svečano otvaranje ljetne škole održat će se u ponedjeljak 18. septembra s početkom u 9:00 sati na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.