Veterinarski fakultet UNSA | Objavljen naučni članak: “Anatomy of Meat Cuts: Integrating 3D Scanning and Virtual Reality in Veterinary Education and Training”

Univerzitet u Sarajevu – Veterinarski fakultet s ponosom objavljuje da je u okviru projektnih aktivnosti projekta pod nazivom „Istraživanje morfološko gastronomskih kategorija mesa“ finansiranog od strane Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo (Ugovor broj: 27-02-35-33087-38/24 od 09.07.2024 godine) u iznosu od 40.000,00 KM, objavljen naučni rad pod naslovom “Anatomy of Meat Cuts: Integrating 3D Scanning and Virtual Reality in Veterinary Education and Training” u časopisu Frontiers in Veterinary Science, Q1, IF=2.9.
Ovaj rad predstavlja značajan doprinos unapređenju nastave iz oblasti veterinarske anatomije i tehnologije mesa, kroz primjenu savremenih digitalnih tehnologija u obrazovanju. Istraživački tim Fakulteta razvio je inovativni pristup kojim se klasična anatomska znanja povezuju s 3D modeliranjem i virtuelnom stvarnošću (VR), omogućavajući studentima da na interaktivan i realističan način proučavaju anatomiju mesa i topografiju mišića različitih vrsta domaćih životinja.
Primjena 3D skeniranja omogućila je preciznu digitalnu rekonstrukciju anatomskih struktura, dok je korištenje virtuelne stvarnosti otvorilo nove mogućnosti za učenje bez potrebe za fizičkim uzorcima. Ovaj pristup posebno doprinosi održivosti obrazovanja, smanjuje potrebu za životinjskim materijalom, te osigurava dostupnost visokokvalitetnih obrazovnih resursa studentima i nastavnicima širom svijeta.
Objavljeni članak rezultat je interdisciplinarnog rada nastavnika i istraživača Veterinarskog fakulteta, koji kontinuirano teže unapređenju nastavnog procesa kroz digitalnu transformaciju i inovativne metode učenja. Projekat, podržan od strane Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, još jednom potvrđuje opredijeljenost Univerziteta u Sarajevu – Veterinarskog fakulteta za podizanje kvaliteta visokoškolskog obrazovanja i jačanje veza između nauke, tehnologije i prakse.
Zainteresirani mogu pristupiti detaljima istraživanja putem sljedećeg linka:
https://www.frontiersin.org/journals/veterinary-science/articles/10.3389/fvets.2025.1680785/full
Voditelj projekta,
Prof. dr. Faruk Tandir