„Dani ljudskih prava“ od utorka uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

„Dani ljudskih prava“ od utorka uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u kinu Meeting Point u Sarajevu od 12. do 14. decembra bit će održan program „Dani ljudskih prava“, uz besplatan ulaz. Program se održava u organizaciji Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, uz podršku Sarajevo Film Festivala.

 

U programu su tri filma s početkom projekcije u 18 sati, razgovor i panel, a besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije u kinu Meeting Point.

 

„Dani ljudskih prava“ počinju u utorak, 12. decembra u 18 sati filmom „Samo kad se smijem“ Vanje Juranić, uz prisustvo autorice na projekciji. Film je prikazan u službenoj selekciji 29. Sarajevo Film Festivala, a tu je projekciju Juranić posvetila Nizami Hećimović ubijenoj u Gradačcu. Nakon filma bit će održana i panel diskusija na temu nasilja nad ženama.

 

U panelu sudjeluju rediteljica Vanja Juranić, scenaristica Elma Tataragić, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Henk van den Dool i predstavnica UN Women ureda u BiH Jo-Anne Bishop. Moderatorica panela je Kristina Ljevak Bajramović.

 

Radnja filma prati Tinu, koja živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane zarađuje za obitelj. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.
 

U filmu glume Tihana Lazović, Slavko Sobin, Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Nadine Mičić, Ivana Jerković Vukalović, Gloria Dubelj...

 

U srijedu, 13. decembra u 18 sati na programu je film „Flašaroši“ Nemanje Vojinovića, koji je svjetsku premijeru imao na 29. Sarajevo Film Festivalu i osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film.Nakon projekcije bit će održan razgovor s autorom filma Nemanjom Vojinovićem, a razgovor moderira Mia Avdagić.

 

Na periferiji Beograda, na ostacima prastare vinčanske kulture, prostire se jedna od najvećih deponija otpada u Evropi. Skupljači plastičnih flaša, poznatiji kao flašaroši, teškom mukom zarađuju za život u tom toksičnom okruženju. Njihova živopisna zajednica suočava se s novim i rastućim prijetnjama. Uoči neizbježne privatizacije deponije, čitava zajednica flašaroša našla se pred zidom, zarobljena u procjepu između tehnološkog napretka i neadekvatnog sistema socijalne zaštite. Dok je ekološki efekat modernizacije deponije nemoguće procijeniti, krhka zajednica skupljača flaša prisiljena je da se sama suoči sa svojom neizvjesnom sudbinom.

 

Program završava u četvrtak, 14. decembra u 18 sati projekcijom filma „Mame medvjedice“.

 

Rašireni širom zemlje, ali povezani putem privatnih Facebook grupa, one sebe nazivaju „mamama medvjedicama“ jer iako je njihova ljubav topla i umiljata, one se žestoko bore da svijet učine ljubaznijim i sigurnijim za sve LGBTQ+ osobe. Iako su neke od njih možda odrasle kao fundamentalistički, evangelistički kršćani, mame medvjedice su spremne riskirati gubitak prijatelja, porodice i vjerskih zajednica kako bi zaštitile svoje potomstvo - čak i ako to dovodi u pitanje njihove sisteme vjerovanja i uništava njihove svjetove.

 

„Mame medvjedice“ je intimno, promišljeno istraživanje putovanja Sare Cunningham i Kimberly Shappley, dvije „mame medvjedice“ - čija ih je duboka ljubav prema njihovoj LGBTQ djeci pretvorila u žestoke zagovornice cijele queer zajednice — i Tammi Terrell Morris, mlade afroameričke lezbijke čija borba za samoprihvaćanje savršeno ilustrira zašto su mame medvjedice tako izuzetno važne.

 

Film je osvojio nagrade na festivalima u Clevelandu, Palm Springsu, San Valleyju, San Diegu i Mumbaiju.

 

Dani ljudskih prava u kinu Meeting Point od 12. do 14. decembra, ulaz besplatan!

 

Dodatak