Dr. Ljiljana Đukanović: Bogat program za studente na 12. Danima BHAAAS-a

Dr. Ljiljana Đukanović

Prilika za profesionalni razvoj, prezentiranje naučnih projekata i razmjenu iskustava

1U sklopu internacionalne konferencije 12. Dani BHAAAS-a, koja će se održati u Mostaru od 24. do 27. juna 2021. godine, izdvojen je i bogat program za studente.

Tim povodom razgovarali smo sa molekularnom biologinjom dr. Ljiljanom Đukanović, članicom Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke.

Kao centralni događaj studentskih aktivnosti 25. i 26. juna u Bosanskom kulturnom centru bit će održan Simpozij postdiplomskih istraživanja iz biologije i hemije. 
Nakon selekcije prijavljenih sažetaka, kako navodi dr. Đukanović, odabrano je 15 projekata drugog i2 trećeg ciklusa studija biologije i hemije koji će studenti imati priliku prezentirati na Simpoziju. „Na kraju Simpozija dodijelit će se i tri nagrade za tri najbolje prezentacije, na osnovu bodovanja za koje će biti zadužen tročlani žiri. Na Simpoziju će učestvovati studenti sa pet univerziteta u Bosni i Hercegovini, uključujući i Univerzitet u Sarajevu“, istakla je dr. Đukanović, te napomenula da će uz pomoć sponzora simpozija, kompanije Key Consulting iz Sarajeva, svim učesnicima Simpozija biti obezbijeđen smještaj, prijevoz i obroci u Mostaru. 
„Ovaj simpozij je jedinstvena prilika da studenti predstave svoje radove, vježbaju umijeće prezentiranja naučnih projekata, te da diskutuju i razmjenjuju ideje sa svojim kolegama“, istakla je dr. Đukanović.

Pored Simpozija bit će organizirane i dvije radionice za studente. Radionica pod nazivom „Naučno poduzetništvo“, koju će voditi Ljiljana Đukanović i Kemal Hadžić, imat će za cilj provesti studente kroz proces iznošenja biotehnološke inovacije na tržište. 
Dr. Đukanović naglašava da će kroz grupne vježbe sa primjerima aktuelnih inovativnih tehnologija studenti imati priliku upoznati se sa osnovama poduzetništva i poduzetničkim načinom razmišljanja. Na radionicu će se nadovezati okrugli sto sa članovima organizacije USAID's Diaspora Invest, koji će sa studentima prodiskutirati temu investicija u kontekstu startup-kompanija.

Druga radionica, pod nazivom „Etičnost u medicini i tehnologiji u COVID-19 vremenu“, koju će voditi Anela Zorlak i Adnan Begović, bavit će se različitim situacijama u medicini i tehnologiji, gdje etičke dileme igraju centralnu ulogu. Studenti će kroz diskusiju imati priliku da razmijene svoja mišljenja ali i da nauče o tome kako se danas rješavaju neke od ovih etičkih dilema. 

U subotu 26. juna bit će organizirani specijalno predavanje i okrugli sto za studente sa dr. sc. Martom Shahbazi, naučnicom iz Laboratorije za molekularnu biologiju MRC u Kembridžu. Dr. Ljiljana Đukanović podsjeća da Marta Shahbazi radi na matičnim ćelijama, te da je postigla veliki uspjeh i pažnju javnosti prije nekoliko godina kada je prvi put u laboratoriji uzgojila ljudski embrij do 14. dana razvoja. „Marta voli rad sa studentima i raduje je da će podijeliti svoj rad i iskustvo sa studentima u Bosni i Hercegovini.“ 

3Također, u subotu 26. juna prenosit će se i online dodjela nagrada poznatog 3MT takmičenja koje organizira BH Futures Foundation u saradnji sa BHAAAS-om. 

„Nadamo se da će ova dva dana bogatog programa pomoći mladim naučnicima Bosne i Hercegovine u njihovom profesionalnom razvoju i da će ovaj tip programa postati sastavni dio svih budućih BHAAAS-konferencija“, ističe dr. Ljiljana Đukanović. 


Dr. Ljiljana Đukanović je molekularna biologinja i članica Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka. 
Rođena je u Sarajevu, gdje završava osnovnu školu i tri razreda Prve gimnazije. 2002. godine odlazi u Sjedinjene Američke Države, gdje završava srednju školu i upisuje fakultet. 2008. diplomira na Koledžu Bard, na duplom smjeru biologije i historije umjetnosti, nakon čega radi kao asistent na Univerzitetu Rockefeller u New Yorku. 2009. godine upisuje doktorat u Španskom nacionalnom institutu za istraživanje karcinoma u Madridu. U period 2014–2016. godine radila je kao konsultant za farmaceutsku kompaniju, a od 2016. godine radi za švicarsku biotehnološku kompaniju kao voditelj istraživačkih projekata. Od početka pandemije aktivno se bavi popularizacijom i promocijom nauke u Bosni i Hercegovini. Bila je glavna urednica serijala 60’’ O KORONI, a trenutno radi na šestomjesečnom projektu razvoja naučnog novinarstva u BiH, također uz podršku BHAAAS-a. Trenutno živi i radi u Lisabonu.
 

Dr. Ljiljana Đukanović
Biology-Chemistry-PostGrad-Symposium