Razgovori o saradnji između visokoobrazovnih institucija Islamske Republike Iran i Univerziteta u Sarajevu

Razgovori o saradnji između visokoobrazovnih institucija Islamske Republike Iran i Univerziteta u Sarajevu

S ciljem osnaživanja saradnje između visokoobrazovnih institucija Islamske Republike Iran i Univerziteta u Sarajevu Nj. E. Gholamreza Alimohammad Ghelichkhan, ambasador Islamske Republike Iran, i konzul za opću diplomatiju Jaaber Vasigh posjetili su u četvrtak 13. januara 2022. godine Univerzitet u Sarajevu gdje su se susreli sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom, prorektoricom za međunarodnu saradnju prof. dr. Enitom Nakaš, i prof. dr. Munirom Drkićem sa Katedre za perzijski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Tokom susreta je istaknuta dosadašnja uspješna saradnja Univerziteta i Ambasade IR Iran u BiH, a posebno je naglašena značajna podrška Ambasade u realizaciji nastave na Katedri za perzijski jezik i književnost Odsjeka za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U cilju sklapanja novih partnerstava, različitih oblika saradnje i povezivanja akademskih zajednica Irana i BiH, tokom susreta je razgovarano o mogućnostima razmjene studenata, nastavnog, naučnog i nenastavnog osoblja, kao i o jačanju međuuniverzitetskih veza putem različitih modela akademske i kulturne saradnje, te mogućim oblicima saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Ambasade islamske Republike Iran u BiH. Istaknuto je da Univerzitet u Sarajevu trenutno ima aktivna dva sporazuma o saradnji sa Univerzitetom u Teheranu i Institutom za humanističke i kulturalne studije u Teheranu.