Promocija, koncert i predstava u sklopu 4. Dana umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

Promocija, koncert i predstava u sklopu 4. Dana umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

Raznolik program 4. Dana umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, koji se realiziraju kroz saradnju Muzičke akademije, Akademije scenskih umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti kako bi se ukazalo na značaj umjetnosti i promovirala istraživačka i umjetnička postignuća nastavnika i studenata ovih institucija,bit će zaokružen u četvrtak, 30. maja 2024. godine.

Toga dana, u 13:00 u sali “Cvjetko Rihtman” bit će promovirano reizdanje udžbenika Umjetnost solo pjevanja iz 1972. godineu kojoj je čuvena altistkinja i profesorica Bruna Špiler predstavila svoje pedagoške metode savladavanja umjetnosti solo pjevanja. Ovu značajnu publikaciju predstavit će prof. mr. Adema Pljevljak-Krehić i prof. Vedrana Šimić, profesorice na Odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Fatima Hadžić, profesorica na Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te prof. dr. Tamara Karača Beljak, prorektorica za umjetnost i sport Univerziteta u Sarajevu. Promociju će moderirati mr. Nadina Grebović-Lendo, direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

U 18:00 u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS nastupit će nastavnici Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i to duo Mirna Mlikota-Dizdarević (flauta) i Dina Fejzić (klavir), Adnan Alagić (gitara) i Azmir Halilović (harmonika) koji će izvesti djela kompozitora kao što su S. Zyman, J. Rodrigo, J. K. Mertz, M. Giuliani, S. Gubaidulina, F. Angelis i C. Jacomucci.

Ova dva događaja realiziraju se i kao dio programa 17. Majskih muzičkih svečanosti, festivala koji od 2008. godine kontinuirano organizira Muzička akademija UNSA.

Istoga dana u 19:00 u Sarajevskom ratnom teatru bit će odigrana predstava Tražeći Claire studenatica Akademije scenskih umjetnosti, nastala kao kolektivni diplomski ispit. Predstava, koja će zaokružiti program ovogodišnjih Dana umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, ostavlja snažan utisak po pitanju tema hraniteljstva i usvojenja i progovara o osjećajima djece koja su usvojena ili smještena u hraniteljske porodice, ali i o tabuiziranim osjećajima često stigmatiziranih roditelja koji iz raznih razloga bivaju prisiljeni ostaviti djecu na skrb u institucijama. 

Uloge tumače Antonija Julija Blaće, Iman Bubić, Emina Topolović i Ana-Marija Tomić, a mentori su redovni profesor Senad Bašić, vanredna profesorica Arma Tanović Branković te viša asistentica Helena Vuković. U predstavi se pojavljuje i učenica Drama Kids Akademije Mila Barbalić.

Ulaz na sve događaje je slobodan.