Promocija knjiga iz edicije Posebna izdanja Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu

Pozivnica
Datum događaja
22
Apr
Mjesto događaja
Bošnjački institut u Sarajevu

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati vas na promociju knjiga iz edicije Posebna izdanja Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu „Uvod u historiju i teoriju poetske forme mesnevija na turskom jeziku“ dr. Amine Šiljak-Jesenković i „Kaside bosanskih pjesnika na arapskom jeziku“ dr. Dželile Babović.

Promocija će se održati u Bošnjačkom institutu u Sarajevu u ponedjeljak 22. 04. 2019. godine s početkom u 19:00 sati.

Kratak prikaz sadržaja koji će biti predstavljeni

  • Autorica dr. Amina Šiljak-Jesenković je viša naučna saradnica iz oblasti turskog jezika i književnosti na Orijentalnom institutu Univerziteta u Sarajevu. U svojoj knjizi „Uvod u historiju i teoriju poetske forme mesnevija na turskom jeziku“ dr. Šiljak-Jesenković daje dijahronijski presjek kroz historiju pjesničke forme mesnevija na turskom jeziku te sinhronijski uvid u poetičke aspekte i semantiku ljubavnih mesnevija u periodu od 14. do 19. stoljeća. Mesnevija kao književna forma divanske poezije predstavlja jednu od najznačajnijih književnih formi u divanskoj poeziji. Autorica postavlja opći okvir i ukazuje na mjesto i razvoj ove forme u književnosti na turskom jeziku, na njezinu tematsku klasifikaciju, formalnu strukturu i zadate tematske cjeline u uvodnim dijelovima mesnevija, a potom izdvaja djela koja tematiziraju ljubav i kroz propovsku analizu ovoga žanra uvodi u semiotiku hiperteksta – govora o istinskoj ljubavi. Namjera joj je ovom knjigom informirati čitaoca o povijesti, klasifikaciji i strukturi književnosti u formi mesnevije na turskom jeziku ali i ponuditi neka sasvim nova čitanja do kojih je dospjela razmatranjem tematski vrlo različitih djela napisanih u ovoj formi.

O knjizi će govoriti dr. Adnan Kadrić, naučni savjetnik i direktor Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu, i doc. dr. Ahmed Zildžić, docent na Odsjeku za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

  • Autorica dr. Dželila Babović je viša naučna saradnica iz oblasti arabistike na Orijentalnom institutu Univerziteta u Sarajevu. Njezina knjiga „Kaside bosanskih pjesnika na arapskom jeziku“ predstavlja zanimljivu multidisciplinarnu studiju o poeziji koju su pisali pjesnici porijeklom iz Bosne i Hercegovine na arapskom jeziku u periodu od 16. do 18. stoljeća. Poetski korpus koji je predmet ove studije autorica kompetentno uvodi u opći kontekst, u poetološki sistem antičke arabljanske, klasične orijentalno-islamske književnosti i starije bošnjačke književnosti na orijentalnim jezicima. Ovom knjigom cijeli jedan korpus, i to bosanski korpus, izveden je iz arhivskog muka u javni prostor i pred širu čitalačku publiku. To je knjiga kojom dr. Babović iznosi sasvim jasna i utemeljena svjedočanstva o formalnom i suštinskom segmentu bosanskohercegovačkog književnog i intelektualnog identiteta, kako taj identitet više ne bi bio nepravedno zanemarivan ili negiran.

O knjizi će govoriti prof. dr. Munir Mujić, profesor na Katedri arapskog jezika i književnosti Odsjeka za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, i dr. Berin Bajrić, naučni saradnik iz oblasti arabistike na Orijentalnom institutu Univerziteta u Sarajevu.