Onlina radionica: „Biomonitoring voda u EU i BiH – nove metode, stanje, trendovi i perspektive“

Onlina radionica: „Biomonitoring voda u EU i BiH – nove metode, stanje, trendovi i perspektive“
Datum događaja
12
Mar

Pristup identifikaciji bioloških vrsta u posljednje se dvije decenije pomaknuo s tradicionalnog morfološkog ka metodologijama baziranim na DNK. Genetičke metode poput DNK-barkodinga, metabarkodinga i okolinske DNK (environmental DNA, eDNA) mogle bi uveliko unaprijediti proces procjene stanja i monitoringa vodenih ekosistema, posebno kao dio postojećih i planiranih nacionalnih i međunarodnih direktiva. Međutim, brojna pitanja u vezi sa specifičnim mogućnostima primjene i dalje su otvorena, jer se podaci ne mogu izravno usporediti s konvencionalno prikupljenim podacima.

Stoga Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) Univerziteta u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli i Udruženje za genetičko očuvanje bh. autohtonih i endemičnih resursa GENOFOND organiziraju online radionicu za zainteresirane strane u sektoru voda u Bosni i Hercegovini 12. marta 2021. godine. Radionica je namijenjena stručnjacima iz ministarstava, agencija, instituta, laboratorija, institucija entitetskih i lokalnih vlasti, akademske i naučne zajednice, udruženja i privatnih kompanija. Link za registraciju za učešće na ovom događaju sa svim informacijama dostupan je na internetskoj stranici: https://www.vodaquanet.com/. Registracija je otvorena do 10. marta 2021. godine.

Ovim sastankom zainteresiranih strana, koji se istovremeno održava u 15 evropskih zemalja, želi se na nacionalnom nivou pokrenuti razgovor s bh. stručnjacima koji su uključeni u praktično provođenje evropskih direktiva u oblasti monitoringa vodenih ekosistema. Cilj radionice jeste identificirati izazove s kojima se stručnjaci suočavaju, te istražiti mogućnost saradnje s bh. naučnom i akademskom zajednicom u njihovom prevazilaženju.

Predstavnice EU COST akcija DNAqua-Net (CA15219) i G-BiKE (CA18134) te projekta ECOBIAS prezentirat će postojeću relevantnu infrastrukturu i ekspertizu u naučnom i akademskom sektoru u Bosni i Hercegovini i regionu. Namjera je ponuditi informacije o trenutnom stanju razvoja metoda zasnovanih na DNK u procjeni i praćenju stanja vodenih ekosistema, njihove mogućnosti i prednosti ali i ograničenja. Također će biti prezentirani i pilot-projekti u BiH i Hrvatskoj zasnovani na ovoj tehnologiji.

Svim polaznicima radionice bit će dodijeljeni certifikati o učešću.

Za dodatne informacije o događaju zainteresirani učesnici mogu se obratiti odgovornim osobama: doc. dr. Belmi Kalamujić Stroil (belma.kalamujic@ingeb.unsa.ba), prof. dr. Jasmini Kamberović (jasmina.kamberovic@untz.ba) i doc. dr. Aniti Dedić (anita.dedic@fpmoz.sum.ba).