Zatvaranje 35. Sarajevske zime uz koncert mladog pijaniste Nadira Hošića

Zatvaranje 35. Sarajevske zime uz koncert mladog pijaniste Nadira Hošića

Jedan od završnih događaja 35. izdanja međunarodnog festivala „Sarajevska zima“ obilježit će koncert Nadira Hošića, jednog od vodećih bosanskohercegovačkih pijanista mlađe generacije, dobitnika drugog mjesta na takmičenju „Ischia International Piano Competition“ u Italiji koje je održano pod pokroviteljstvom Fondacije Alink-Argerich čuvene Marte Argerich 2018. godine.

Hošić je student treće godine klavira na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi istaknutog pijaniste i pedagoga van. prof. Dragana Opančića. 

Rođen je 1997. godine u Sarajevu. Klavir počinje svirati u klasi prof. Elme Kraišnik, u Osnovnoj muzičkoj školi Ilidža. Srednju muzičku školu Sarajevo upisuje u klasi prof. Vedrane Mujkić. U toku srednje škole dva puta je nastupao sa Gudačkim orkestrom Srednje muzičke škole Sarajevo pod dirigentskom palicom prof. Tijane Vignjević. Tokom školovanja osvaja brojne nagrade, među kojima su dvije „specijalne nagrade“ i jedna prva, osvojene na federalnim takmičenjima učenika muzike, prva nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Bijeljini, prva nagrada na 22. međunarodnom takmičenju mladih pijanista Šabac u Srbiji, drugo mjesto na takmičenju „Ischia International Piano Competition“ u Italiji. 

Dva puta je nastupao sa Gudačkim orkestrom Srednje muzičke škole Sarajevo pod dirigentskom palicom prof. Tijane Vignjević. Nastupio je kao solista sa Sarajevskom filharmonijom u okviru zatvaranja festivala „Majske muzičke svečanosti“ u Narodnom pozorištu 2017. godine, pod palicom dirigenta Fuada Šetića. Održao je četiri samostalna recitala u Sarajevu, te jedan u Mostaru, a nastupao je i u okviru festivala studenata Departmana muzičke umjetnosti „A-fest“ u Novom Sadu.