U Sarajevu se od 8. do 12. juna 2022. godine održava „3rd Turkish World Orthopaedics and Traumatology Congress“

U Sarajevu se od 8. do 12. juna 2022. godine održava „3rd Turkish World Orthopaedics and Traumatology Congress“

Poštovani kolege i prijatelji,

U Sarajevu će se od 8. do 12. juna 2022. godine održati3rd Turkish World Orthopaedics and Traumatology Congress“, u organizaciji “Bone and Joint Surgery Association” iz Turske, uz podršku Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Erzinđanu, Opće bolnice “Dr. Abdulah Nakaš” kao i Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo. Kongres je prvobitno bio zakazan za septembrar 2020. godine, ali je zbog pandemije COVID 19 odgođen. Prvi kongres je održan 2018. godine u Azerbejdžanu, a drugi 2019. godine u Kazahstanu.

Podršku održavanju Kongresa je izrazio rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, još na prvom susretu sa organizatorima na čelu sa prof. dr. Vedatom Šahinom, predsjednikom „Bone and Joint Surgery Association”, u Rektoratu UNSA 13. 12. 2019. godine, istaknuvši da ovakvi naučni događaji pružaju mogućnost saradnje između akademskog osoblja, strukovnih organizacija i univerziteta. Na osnovu ugovora  o akademskoj  suradnji između  Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Erzinđanu, nastavno osoblje oba univerziteta aktivno učestvuju u pripremi i realizaciji ovog kongresa.

Eksperti iz Turske, Bosne i Hercegovine,  Kazahstana, Kyrgyzstana, Azerbejdžana i drugih euroazijskih i balkanskih zemalja, svako u svojoj oblasti, podijelit će svoja znanja i  iskustva iz područja traumatologije, artroplastike, dječje ortopedije, sportske traumatologije i artroskopije, bolesti kičme. Za sve zainteresirane, posebno studente medicine, predviđen je  kurs na temu “Aktuelni pristupi u liječenju žarišnih lezija hrskavica”.

Eksperte iz Bosne i Hercegovine predvodi  profesor Univerziteta u Sarajevu - Medicinskog fakulteta, direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, koji je i jedan od predsjedavajućih Kongresa. Uz njega kao voditelji sesija, izlagači i recenzenti, učestvuju stručnjaci iz Opće bolnice: prof. dr. Mirza Biščević, dr. Harun Đozić, dr. Mahir Moro i drugi, te sa Farmaceutskog fakulteta prof. dr. Fahir Bečić i  prof. dr. Hurija Džudžević-Čančar, iz oblasti farmakologije i  primijenjene hemije.

Rektori univerziteta, dekani medicinskih fakulteta, kao i voditelji zdravstvenih institucija, iz gostujućih zemalja, koji lično učestvuju u radu Kongresa će također posjetiti Rektorat Univerziteta u Sarajevu, fakultete UNSA i zdravstvene ustanove u Sarajevu radi  uspostave i razvijanja međusobne saradnje.

Cilj ovog kongresa je, ne samo naučna i stručna saradnja među institucijama i pojedincima iz svih zemalja učesnica,  već i uspostava i razvijanje trajnog prijateljstva među kolegama i saradnicima. Ujedno ovo je i prilika da se posjeti Sarajevo i Bosna i Hercegovina, grad i zemlja jedinstvene povijesti i prirodnih ljepota.

Detaljne informacije o Kongresu:  http://www.turkdunyasiortopedi.org/en/index.php

Organizacioni odbor

3rd Turkish World Orthopaedics and Traumatology Congress”                                                                                   

1