Rektor Škrijelj o Jovanu Divjaku: Odlazak velikana koji je branio i gradio Bosnu i Hercegovinu

Jovan Divjak

„Odlazak našeg generala Divjaka predstavlja još jedan težak i nenadoknadiv gubitak za našu akademsku zajednicu“, istakao je rektor Škrijelj. „U najtežim trenucima za našu domovinu dao je nemjerljiv doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a zatim je, kao istinski patriota i humanista, zemlju koju je branio nastavio graditi vođen velikom idejom da obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu. Zajednica koju je okupio i izgradio oko Udruženja 'Obrazovanje gradi BiH' – hiljade stipendista i hiljade donatora – bez presedana je u modernoj historiji Bosne i Hercegovine i ostaje kao zalog njene budućnosti. Filantrop, humanista i veliki čovjek koji je svoj život posvetio obrazovanju mladih, naročito mladih koji dolaze iz najranjivijih i najosjetljivijih dijelova našeg društva, bio je, zbog svoje ideje i djela, zapravo i član naše akademske zajednice. Duboko ožalošćeni vašim odlaskom, danas se poklanjamo vašem djelu, uz čvrstu vjeru da će ideja obrazovanja koje gradi Bosnu i Hercegovinu živjeti kroz profesore, radnike i studente Univerziteta u Sarajevu. U miru počivajte, generale!“

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, uputio je telegrame saučešća porodici generala Divjaka i Udruženju „Obrazovanje gradi BiH“. 

„Povodom tužne vijesti o smrti našeg uvaženog Jovana Divjaka, našeg generala, velikog patriote i još većeg čovjeka, u ime akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu i u svoje ime upućujem Vam izraze iskrenog i dubokog saučešća. Bosna i Hercegovina izgubila je velikana koji je herojski branio našu domovinu, da bi je zatim gradio vođen idejom da obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu. Nadam se da će ožalošćena porodica barem dio utjehe u ovim teškim trenucima naći u uspomeni na njegovo plemenito i patriotsko djelo i njegovu humanu ideju koju ćemo prenositi generacijama koje dolaze“, navodi se u telegramu upućenom porodici generala Jovana Divjaka.