Posjeta predstavnika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH bibliotekama u Tešnju i Zavidovićima

Posjeta predstavnika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH bibliotekama u Tešnju i Zavidovićima

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH dr. Ismet Ovčina posjetio je Opću biblioteku Tešanj i Javnu biblioteku Zavidovići.
 
Posjeta Općoj biblioteci Tešanj
Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH dr. Ismet Ovčina posjetio je Opću biblioteku Tešanj i susreo se sa dr. sc. Alminom Brkić-Alagić, direktoricom Biblioteke.
U vrlo srdačnom razgovoru direktorica Brkić-Alagić je istakla neke od značajnijih uspješno realiziranih projekata kojima ova biblioteka popularizira i reafirmira kulturno-historijsko naslijeđe, ponajprije ono koje se odnosi na Tešanj, ali i ukupnu bh. baštinu.
Pored poznatog, vrlo bogatog Fonda knjiga Hamida Dizdara, u Biblioteci se čuvaju i dragocjeni rukopisi koji datiraju iz 15. vijeka, kao i štampane knjige s početka 17. stoljeća.
Opća biblioteka Tešanj, pored redovnih poslova, ostvaruje i niz različitih aktivnosti, poput organiziranja skupova, promocija, okruglih stolova, književnih večeri, radionica, izdavačkih projekata, izložbi itd.
Za svaku pohvalu je odluka Općinskog vijeća i načelnika Općine Tešanj da od 1. januara ove godine za sve građane Tešnja upisnina u Biblioteku bude besplatna, što značajno doprinosi animiranju čitateljske publike, naročito djece školskog uzrasta.
Dr. Ovčina je u ime NUBBiH-a uručio na dar knjige za Opću biblioteku Tešanj dr. Brkić-Alagić.

Posjeta javnoj biblioteci Zavidovići
Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH dr. Ismet Ovčina posjetio je Javnu biblioteku Zavidovići i sastao se sa direktoricom Biblioteke gospođom Melisom Mujanović i njenim saradnicama i saradnicima.
Gospođa Mujanović i dr. Ovčina su razgovarali o uobičajenim temama koje se tiču redovnog funkcioniranja Biblioteke, ali i o modelima i metodama prevazilaženja prepreka u radu, te generalno o poboljšanju kvaliteta rada i unapređenju ove profesije u lokalnoj zajednici u kojoj Biblioteka djeluje.
Javna biblioteka Zavidovići nastoji svoj bibliotečki fond prilagoditi profilu članstva i u značajnoj mjeri zadovoljava potrebe svojih korisnika, a jednako tako učestvuje u realizaciji drugih aktivnosti u oblasti kulture i obrazovanja.
U Strategiji Općine Zvidovići planirana je izgradnja namjenske zgrade za Biblioteku, čime bi dugoročno bio riješen problem oskudnog smještajnog kapaciteta za narastajući knjižni fond.
U ime NUBBiH-a dr. Ovčina je gospođi Mujanović uručio na dar knjige za Javnu biblioteku Zavidovići.
 

Posjeta javnoj biblioteci Zavidovići
Posjeta javnoj biblioteci Zavidovići
Posjeta Općoj biblioteci Tešanj
Posjeta Općoj biblioteci Tešanj
Posjeta Općoj biblioteci Tešanj