Održan okrugli sto UniAdriona o utjecaju COVID-19 na studentske mobilnosti

Održan okrugli sto UniAdriona o utjecaju COVID-19 na studentske mobilnosti

Glavni sekretarijat međunarodne organizacije UniAdrion u saradnji s predsjedništvom UniAdriona (Univerzitet u Primorskoj) 17. novembra 2020. godine organizirao je online (Zoom) okrugli sto o međuuniverzitetskoj saradnji o temi „Izazovi i odgovori visokog obrazovanja u vremenu COVID-19“. Cilj ovog sastanka je da se predstave iskustva članova UniAdriona kao odgovor na pandemiju. 

Na sastanku je predstavljena analiza međunarodne mobilnosti u periodu koronavirusa, te iskustva univerziteta koji su obuhvaćeni. Naglasak je bio na uspostavljanju fleksibilnog kriznog menadžmenta na svakoj instituciji koji će moći ponuditi podršku i aktivnosti prije, u toku i nakon pandemije. Cilj je da se identificiraju slabosti i područja za napredak, kao i da se ponovo izgradi brend i reputacija mobilnosti. 
Spomenuto je da bi univerziteti trebali još više razmjenjivati ideje o ovim zajedničkim izazovima, dijeleći dobre prakse i rješenja, te kreirati zajednička okruženja za online predavanja i razmjenu iskustava kako nastavnog i nenastavnog osoblja tako i samih studenata. 

„Novo normalno“ stanje koje nam je donio COVID-19 je dalo nove prilike za obrazovanje i prekograničnu saradnju kroz upotrebu tehnologije koju prije nismo puno istraživali. Ovo je šansa da ponovo pokrenemo i oblikujemo akademsku mobilnost, da bude više inkluzivna i održiva. 
Kao jedan od primjera odgovora na pandemiju navedeno je i Norveško ministarstvo za obrazovanje koje je, kao odgovor njihovog kriznog menadžmenta, donijelo tzv. „Bijeli papir za studentsku mobilnost“ u kojoj se stavlja veći značaj na mobilnost kao obaveznu, sa fokusom na virtuelnu mobilnost te uključivanje mogućnosti da ona može trajati 1 do 3 mjeseca (u odnosu na dosadašnja minimalna 3 mjeseca). 

UniAdrion je uradio istraživanje, gdje je naglašeno da je najveći efekat COVID-19 na obrazovanje bio prelazak na „učenje na daljinu“, kao i zatvaranje univerziteta i nemogućnost fizičkog pohađanja nastave. Online alati za nastavu su prije pandemije bili korišteni samo 9,2% na ispitanim univerzitetima, no nakon pandemijske ekspanzije i širenja virusa te preduzetih mjera upotreba online alata je poraslo na 33,3%. Većina mobilnosti je bila odgođena, dok je manji broj bio otkazan ili nastavljen u drugačijem okruženju (online nastava).

Prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Enita Nakaš je predstavila iskustvo Univerziteta u Sarajevu u toku pandemije koronavirusa, gdje je također naglašen prelazak na tzv. hibridnu nastavu, kombinaciju manje fizičke i više online nastave, u očekivanju da će se najesen vratiti u normalno stanje. Problemi su nastali zbog poteškoća sa tehnološkom podrškom, uzrokovanih nedovoljnom brzinom interneta u Sarajevu, ključnom za praćenje online nastave, organiziranjem finalnih ispita i činjenicom da „vraćanje u normalno stanje visokog obrazovanja“ najesen neće biti tako lako zbog novih valova koronavirusa. Prorektorica je spomenula da je jedna od najvećih žrtava COVID-19 (kada je u pitanju visoko obrazovanje) svakako mobilnost, internacionalizacija i istraživanje. Kada je u pitanju društvena odgovornost, činjenica je da je najveći fokus dat na zdravlje i testiranja na virus, međutim stres koji nastaje zbog nemogućnosti normalnog praćenja i izvođenja nastave je potcijenjen i zanemaren. Naglašena je potreba da se vrše učestala anketiranja o stresu među studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju visokoobrazovnih institucija u cilju praćenja i adekvatnog reagiranja za dobrobit njihovog stanja.  


UniAdrion je udruga univerziteta i istraživačkih centara jadransko-jonskog područja osnovana 2000. godine s ciljem stvaranja trajne veze među tim institucijama, u okviru jadransko-jonske inicijative. Svrha UniAdriona je saradnja između univerziteta i istraživačkih centara s ciljem jačanja međunarodne saradnje i favoriziranja napretka kulture, nauke, obrazovanja i istraživanja u zemljama jadransko-jonskog bazena. Udruženje broji oko 40 članova koji se nalaze u sljedećim zemljama: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji.
 

Održan okrugli sto UniAdriona o utjecaju COVID-19 na studentske mobilnosti
Održan okrugli sto UniAdriona o utjecaju COVID-19 na studentske mobilnosti
Održan okrugli sto UniAdriona o utjecaju COVID-19 na studentske mobilnosti
Održan okrugli sto UniAdriona o utjecaju COVID-19 na studentske mobilnosti