Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu najavljuje Koncertnu sezonu 2020/2021.

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu najavljuje Koncertnu sezonu 2020/2021.

S početkom školske godine Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu u okviru svoje umjetničke produkcije najavljuje novu, Koncertnu sezonu 2020/2021. Nastavnici, saradnici, studenti i prijatelji Akademije i ove su godine koncipirali desetine koncertnih događaja koji će, unatoč pandemijskim uvjetima, održati kontinuitet života umjetničke muzike u Sarajevu i drugim gradovima BiH.

Ovim Muzička akademija odgovorno nastavlja svoju aktivnost najaktivnijeg organizatora koncerata umjetničke muzike u Sarajevu, ali i BiH, koji godišnje producira i publici predstavi oko 50 koncerata individualnih umjetnika, kamernih sastava, orkestara, hora, uz druge umjetničke i naučne javne projekte.

Koncertna sezona 2020/2021. bit će svečano otvorena u petak 23. oktobra u Domu oružanih snaga BiH s početkom u 19:00 sati koncertom najboljih studenata instrumentalnih odsjeka, te odsjeka za kompoziciju i za solo pjevanje.

Predstojeći koncerti publici će predstaviti umjetničko djelovanje profesora, studenata i gostiju Akademije, kao i Akademijine vokalne i instrumentalne ansamble.

Među najavljenim događajima tokom novembra i decembra su i koncertno predstavljanje knjige „Alexander tehnika u akordeonizmu“ profesorice Belme Šarančić, recital pijanistice i profesorice Azre Medić, te koncerti violončeliste Krešimira Lazara i pijaniste Domagoja Guščića. U saradnji s Goethe-Institutom u pripremi je i svečani koncert u čast obilježavanja 250 godina rođenja Ludwiga van Beethovena, s praizvedbama djela bh. kompozitora komponiranih posebno za ovu priliku, profesora Ališera Sijarića i profesora Dine Rešidbegovića.

Kako trenutna epidemiološka situacija ne dopušta skupove brojnije od trideset osoba u zatvorenom prostoru, samo će mali broj ljubitelja muzike, uz poštivanje obaveznih mjera, imati priliku da koncertima prisustvuje uživo. Upravo zbog toga Muzička akademija priprema i paralelni program Koncertne sezone na online platformi, koja će ostvarenja naših vrhunskih muzičara učiniti dostupnim najširoj publici.

Informacije o terminima i linkovima koncerata bit će distribuirane putem medija, te zvanične veb-stranice Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i njenih društvenih medija. 

Koncerti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u 2020/2021. godini ostvaruju se uz podršku Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Koncertna Sezona MAS
Josipa Stadlera 1/II, 71000 Sarajevo
Tel.: +387 33 200 299
Mob.: +387 62 341 281
E-mail: koncertna.sezona@mas.unsa.ba  
Facebook: Koncertna sezona
www.mas.unsa.ba 

1