Elektrotehnički fakultet UNSA pokreće novi studijski program "Data Science and Artificial Intelligence“ (DSAI)

Elektrotehnički fakultet UNSA pokreće novi studijski program "Data Science and Artificial Intelligence“ (DSAI)

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu ponosno objavljuje pokretanje novog studijskog programa na engleskom jeziku pod nazivom "Data Science and Artificial Intelligence", skraćeno DSAI.

DSAI je trogodišnji dodiplomski studijski program koji nudi inovativne kurseve iz oblasti nauke o podacima i umjetne inteligencije. Ovaj program je osmišljen s ciljem da pruži studentima temeljno znanje, praktične vještine i teorijsko razumijevanje ključnih koncepta u oblasti nauke o podacima i umjetne inteligencije, omogućavajući im da postanu stručnjaci u ovim sve važnijim područjima tehnologije.

Uz napredne kurseve iz umjetne inteligencije, mašinskog učenja, analize podataka, dubokog učenja, vjerovatnoće, statistike, primjenjene matematike i drugih relevantnih disciplina, studenti će imati priliku da steknu dublje razumijevanje kompleksnih metoda i algoritama koji se koriste u analizi i interpretaciji podataka, kao i u razvoju inteligentnih softverskih rješenja. DSAI program nudi dinamično i interdisciplinarno okruženje koje potiče kritičko razmišljanje, kreativnost i inovacije, pripremajući studente za uspješnu karijeru u različitim sektorima. Nekoliko kurseva posebno je osmišljeno da podstakne inovativnost kod studenata i upozna ih sa pravnim, etičkim i društvenim konceptima koji su povezani s AI. Realizacija ovih kurseva planirana je u saradnji s drugim članicama Univerziteta u Sarajevu, odnosno Ekonomskim, Pravnim i Filozofskim fakultetom.

Očekuje se da će sve veći značaj nauke o podacima i umjetne inteligencije u različitim sektorima nastaviti poticati potražnju za stručnjacima s ekspertizom u ovoj oblasti. Prilagodljivost i interdisciplinarnost DSAI programa čine diplomante dobro pozicioniranim za prelazak u nove uloge i industrije. Izgledi za zapošljavanje studenata koji završe DSAI dodiplomski program prilično su obećavajući. Diplomci ovog programa obično posjeduju snažan skup vještina koji je visoko tražen u različitim industrijama. Neke potencijalne poslovne prilike i karijerne putanje za ove diplomante uključuju: data analitičar, ML inženjer, AI inženjer/programer, data scientist, softverski inženjer, i inženjer podataka.

DSAI nudi mogućnost studiranja kroz redovne i vanredne studije, gdje se vanredne studije organiziraju kroz program učenja na daljinu (eng. Distance Learning).

Upis na ovaj studijski program počinje u isto vrijeme kada i upis na druge studijske programe na ETF-u i pod istim uslovima. Jedina razlika je što se studenti koji izaberu DSAI studijski program moći polagati prijemni i na engleskom jeziku, dok je prijemni ispit isti za sve studijske programe.

Kurikulum studijskog programa možete pogledati na sljedećem linku: https://dsai.etf.unsa.ba/wp-content/uploads/2024/04/DSAI_curriculum.pdf

Više informacija o ovom studiju možete dobiti i na otvorenim danima 15.05. i 17.05. u terminima od 10-12 i 14-16h u kancelariji 3-29. Dodatno, pozivamo sve zainteresovane da posjete stranicu http://dsai.etf.unsa.ba kako bi dobili više informacija, ili upute email na etf@etf.unsa.ba ukoliko imaju pitanja.