Dr. Mladen Milićević na Akademiji scenskih umjetnosti i Muzičkoj akademiji UNSA

Datum događaja
09
Mar

Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, u saradnji s Muzičkom akademijom, organizira nastavni modul posvećen zvuku na filmu u saradnji s istaknutim kompozitorom i profesorom iz Sarajeva sa sjedištem u Los Angelesu  dr. Mladenom Milićevićem. Dvonedjeljni program bit će posvećen izučavanju aspekata muzike i zvuka na filmu, muzike kao avangardne umjetnosti, te vlastitog kompozitorstva ovog renomiranog, višestruko nagrađivanog bh. umjetnika.

Program započinje u ponedjeljak 9. marta na Otvorenoj sceni Obala, gdje će u 18.00 sati biti prikazan dokumentarni film „Američki pobunjenici na Kubi“ za koji je Milićević kreirao muziku. Potom će u 19 sati razgovor s njim voditi muzikologinja, docentica na Muzičkoj akademiji i Akademiji scenskih umjetnosti dr. Amila Ramović u okviru ciklusa predavanja „Muzika“ u kontekstu u kojem ugledni umjetnici i intelektualci propituju društvo u kojem živimo i mjesto umjetnosti u njemu.

Događaj je otvoren za javnost. 

Dr. Mladen Milićević je profesor na odjelu za Recording Arts na Univerzitetu Loyola Marymount u Los Angelesu. Proteklih 11 godina bio je šef Odjela Recording Arts, da bi 2019. odstupio s te pozicije i postao prvi profesor na Univerzitetu Loyola Marymount koji predaje 100% online nastavu. Primarni obrazovni angažman dr. Milićevića je sada usredotočen na online predavanja. Njegovi akademski interesi su interdisciplinarni te je izlagao je na raznim međunarodnim konferencijama u širokom rasponu tema poput muzike, filma, estetike, semiologije, sociologije, obrazovanja, umjetne inteligencije, religije i kulturoloških studija. Mladen Milićević je diplomirao 1982. kompoziciju i magistrirao 1986. kompoziciju i multimedijalne umjetnosti na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi profesora Josipa Magdića. Godine 1986. je došao u Sjedinjene Države na studij kod Alvina Luciera na Univerzitetu Wesleyan u Connecticutu gdje je magistrirao eksperimentalnu glazbenu kompoziciju 1988. Na Univerzitetu u Miamiju na Floridi Mladen Milićević je doktorirao kompoziciju 1991. godine, studirajući kod profesora Dennisa Kama. Nekoliko ljeta također je proveo studirajući s Michaelom Czajkowskim u ljetnoj školi muzike u Aspenu, Colorado.
Dobitnik je niza nagrada za svoje kompozicije u bivšoj Jugoslaviji ali i u Evropi. Radeći u Sarajevu od 1976. do 1986. godine kao slobodni kompozitor, pravio je glazbu za pozorište, filmove, radio i televiziju i za taj rad je dobio nekoliko nagrada. Otkako se 1986. preselio u Sjedinjene Države, Mladen Milićević je izvodio svoju elektronsku glazbu uživo, komponirao za savremeni ples, snimio nekoliko eksperimentalnih animiranih filmova i videozapisa, postavljao multimedijalne instalacije i videoskulpture, te imao izložbe svojih slika. Usto je radio i muziku za filmove. Stjecajem neobičnih okolnosti 2003. godine radio je muziku za film „The Room“ koji je postao međunarodni fenomen kao „najgori“ film ikad napravljen. Po tom filmu 2018. urađen je holivudski hit „Disaster Artist” za koji je James Franco dobio Golden Globe. Vrijedno spomena je i to da je prof. Milićević bio autor muzike za dokumentarni film „Cuba: The Forgotten Revolution” koji je 2015. dobio nagradu EMMY.

Plakat

Dodatak