Rektor Škrijelj o profesoru Muratoviću: Nenadoknadiv gubitak za akademsku zajednicu BiH

Foto: Novinska agencija Patria

SARAJEVO, (Patria) – Rektorat Univerziteta u Sarajevu uputio je porodici, prijateljima i saradnicima profesora emeritusa Hasana Muratovića izraze iskrenog saučešća. Profesor Muratović preminuo je od posljedica zaraze koronavirusom.

Muratović je bio rektor UNSA akademske 2004/05 i 2005/06 u vrijeme kada je počela implementacija Bolonjskog procesa. Sadašnji rektor Rifat Škrijelj izrazio je svoje žaljenje zbog smrti uvaženog kolege.

“Imali smo čast i sreću da je Univerzitet u Sarajevu poveo jedan tako uspješan čovjek, uspješan kao menadžer, kao profesor, zvaničnik BiH koji je bio i premijer, čovjek koji je imao u sebi ogromno iskustvo i kao profesor, u privredi, u vladinom sektoru. I danas UNSA konzumira pozitivne rezultate njegovog rada. Zato mu odajem veliko priznanje i zahvalnost”, kazao je Škrijelj.

Dodaje da je profesor Muratović radio do posljednjeg dana i njegova smrt je nenadoknadiv gubitak za akademsku zajednicu BiH, a posebno za Univerzitet u Sarajevu.

U povodu 70. godišnjice Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Hasanu Muratoviću uručena je Plaketa Univerziteta u Sarajevu za izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta u Sarajevu i visokog obrazovanja, naročito u pogledu priprema i vođenja reformskih procesa u oblasti akademske integracije Univerziteta u Sarajevu, te uvođenja Bolonjskih principa u nastavne procese Univerziteta u Sarajevu.

Preuzeto sa web stranice Novinske agencije Patria